Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilta- ja viikonlopputyö

Ilta- ja viikonlopputyö ovat hyviä tapoja ansaita ja kerryttää työkokemusta. Iltaisin ja viikonloppuisin tarvitaan paljon esimerkiksi myyjiä, siivoojia, ravintolatyöntekijöitä, järjestyksenvalvojia, feissaajia, tarjoilijoita, varastotyöntekijöitä, puhelinmyyjiä ja lastenhoitajia. Voit etsiä lastenhoitotöitä esimerkiksi osoitteessa babysits.fi.

Voit etsiä ilta- ja viikonlopputöitä, samoin kuin muitakin töitä, kysymällä suoraan jostakin tuntemastasi yrityksestä tai muusta organisaatiosta. Lisäksi voit etsiä vapaita työpaikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:

www.avointyopaikka.fi
www.indeed.fi
www.te-palvelut.fi
www.oikotie.fi
www.monster.fi
www.duunitori.fi
fi.jooble.org

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja turvallisesti keikkatöitä, vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta kannattaa etsiä töitä.
Mikäli olet opiskelija, sinun kannattaa tutustua Työskentely opiskelun ohessa –artikkeliin, josta saat tietoa muun muassa tulojesi vaikutuksesta opintotukeen.

Mikäli olet vielä alaikäinen, otathan huomioon nuoria työntekijöitä koskevat ohjeet ja työaikarajoitukset.

14-vuotiasta työntekijää koskevat ohjeet löydät täältä.

15-vuotiaalle oppivelvollisuutensa suorittaneelle löytyy ohjeita täältä.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 03/26/2022 - 16:34
moi, oon 15 vuotias tyttö oulusta, kohta 16. Kysyisin, että saako mun ikäinen hakea kesätöihin esim. poliisiin tai sairaalaan?
Ma, 03/28/2022 - 15:50
Jos olet 15-17-vuotias oululainen nuori, saat Oulun kaupungilta kesätyösetelin. Saman kesän aikana voit käyttää vain yhden kesätyösetelin. Kesätyösetelin arvo on 320 euroa ja se on tukea työnantajalle sinun palkkaamiseksi.

Setelin avulla voit hakea kesätöitä Oulusta, Hailuodosta, Iistä, Kempeleestä, Limingasta, Lumijoelta, Muhokselta ja Tyrnävältä kesäkaudelle 1.5.–30.9.2022. Työnantajana voivat toimia yritykset tai kolmannen sektorin toimijat. Kesäsetelityö kestää kaksi viikkoa ja työaika on 30 tuntia viikossa tai yhteensä 60 tuntia kesäkauden aikana.

Saat kesätyösetelin, kun kotikuntasi on Oulu, ja olet syntynyt 1.5.2004-30.4.2007 välisenä aikana. Jos et ole koulussa tai opiskelet toisella paikkakunnalla, voit saada kesätyösetelin soittamalla Byströmin Ohjaamon numeroon 050 599 2293.

Mihin kesätyösetelillä voi työllistyä?
Kesätyösetelillä voit työllistyä Oulussa, Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Tyrnävällä toimivaan: yritykseen, yhdistykseen, järjestöön, seuraan tai säätiöön.

Kesätyösetelillä et voi työllistyä: kaupungin yksiköihin, valtion yksiköihin (poliisi) tai yksityiselle henkilölle (esim. oma perhe tai mummola).
Etsi kesäsetelityöpaikkoja BusinessOulun tai TE-palvelujen sivuilta.

Tutustu myös avoimiin kesätyösetelipaikkoihin BusinessOulun sivuilla tai etsi paikkoja TE-palvelujen sivuilta.
https://www.businessoulu.com/fi/tyollisyyspalvelut/kesatyo/avoimet-kesatyosetelipaikat.html
Su, 01/30/2022 - 21:50
hei! oon 14-vuotias tyttö, ja etsin viikonloppu töitä :)
Ma, 01/31/2022 - 10:46
Hei! Mukava kuulla, että haluat työskennellä koulun ohella viikonloppuisin. :) Siten saakin tienattua itselleen mukavasti rahaa. Lisäksi työkokemusta karttuu ja töissä yleensä myös oppii uusia asioita. Tästä on hyötyä myös tulevaisuudessa, kun esimerkiksi haet töitä.

Toivottavasti yllä olevasta artikkelista ja lisätietolinkeistä on sinulle hyötyä työnhaussa.

Jos sinulla on kysyttävää töihin liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän sisällä.

Onnea työnhakuun! :)
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 01/09/2022 - 18:20
Moi, oon 15, kohta 16 vuotias ysi luokkalainen helsingistä. saisinko nyt alottaa vakituisen työn koulun ohella
Ma, 01/10/2022 - 12:12
Hei! Kyllä, saisit aloittaa vakituisen työn. Työntekoon on kuitenkin erilaisia rajoituksia.

Sekä vakituisessa (eli toistaiseksi voimassa olevassa) että määräaikaisessa (eli työsopimuksessa määritellyn ajan kestävässä) työsuhteessa saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi.

Koska sinulla on peruskoulu vielä kesken, sinua koskee tällä sivulla esitellyt tarkemmat ohjeistukset: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Parhain terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 01/05/2022 - 15:15
Hei! Olen 14-vuotias ja täytän 15 syksyllä. Pääsisinkö kauppaan töihin ilta- ja viikonloppuvuorolle, vaikka ei ole yhtään työkokemusta vielä?
Pe, 01/07/2022 - 16:49
Hei! Kiva kuulla, että pohdit töihin hakeutumista. Sinun on mahdollista päästä kauppaan töihin, vaikka sinulla ei vielä ole työkokemusta. Ikäisillesi sopii kaupassa tehtävät avustavat työt, kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, mutta ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Töihin pääsemiseen vaikuttaa esimerkiksi niiden kauppojen työvoiman tarve, joihon olet hakemassa. (Vaikka kaupalla ei olisi juuri nyt avoimia työpaikkoja, kannattaa silti lähettää avoin työhakemus, jonka jälkeen sinuun voidaan olla yhteydessä, jos sinulle sopivia töitä kaupalla ilmenee.)

Lue lisää ikäisillesi sopivista töistä ja ohjeista: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
Lue lisää työnhausta: www.nuortenelama.fi/tyonhaku

Tsemppiä ja intoa työnhakuun! :) t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 11/17/2021 - 18:41
Olen 12v poika oulusta kesällä 13 mietin miten voisin alkaa tienaamaan jos jollain olisi apua niin otan ilomielin vastaan tarvisin jonkin verran rahaa koska en vielä tiedä mihin mutta sitten kun tiedän niin olisi helpompi kerätä rahat jos olisi taskussa jo rahea ja olisi vinkit ja kokemukset valmiina
To, 11/18/2021 - 12:48
Hei Anonymous,

Mukava kuulla, että olet innokas tekemään töitä omien rahojesi eteen! Et voi kuitenkaan vielä mennä varsinaisiin palkkatöihin. Koulunkäynti on tällä hetkellä se tärkein asia, josta sinun pitää huolehtia. Palkkatöihin voit lähteä sinä vuonna, kun täytät 14, eli vähän reilun vuoden päästä.

Vaikka et voikaan mennä palkkatöihin, sinun ikäinen voi jo perustaa yrityksen. Oman toiminimen voi perustaa minkäikäisenä tahansa, tosin alaikäinen tarvitsee siihen vanhempien suostumuksen.

Yksi vaihtoehto on 4H-yrittäjyys. 4H-yrityksessä voi kokeilla yrityksen perustamista, bisneksen pyörittämistä ja yrittäjänä oloa. 4H-yritys on helppo tapa kokeilla onko yrittäjyys sinun juttusi. Voit tutustua 4H-yrittäjyyteen lisää tällä sivulla: oulu.4h.fi/4h-yritys/

Terkuin Tuula I Byströmin Ohjaamon tieto- ja neuvontapalvelu

Sivut