Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työskentely opiskelun ohessa

Opiskelun ohella työskentely antaa paitsi lisätäytettä lompakkoon, myös arvokasta kokemusta työelämästä. Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan työelämässä menestyvät parhaiten juuri ne henkilöt, jotka ovat suorittaneet opintonsa ripeästi ja tehneet opintojen ohella oman alan töitä. Vaikka juuri oman alan töitä ei pääsisikään tekemään, on kokemus työelämästä aina hyödyksi.

Opiskelijan päätehtävä on opiskelu. Tärkeää olisikin löytää sellainen työ, joka ei liiaksi hidasta tai haittaa opintojen etenemistä. Joustava työantaja ymmärtää tenttikiireet. Jos työ alkaa haitata liiaksi opintoja, kannattaa kysellä mahdollisuuksia vähentää työtunteja. Kenenkään ei pidä uuvuttaa itseään ja myös harrastuksille ja kavereille on oltava aikaa.

Monien alojen opintoihin kuuluu työharjoittelu. Sen tarkoituksena on tutustuttaa opiskelijaa työelämään ja luoda suhteita opiskelijoiden ja heidän tulevaisuuden työnantajien välille. Työharjoittelupaikka saattaa poikia lisätöitä, jos työnantaja kokee harjoittelijan sopivaksi. Useilla aloilla voi myös lopputyön suorittaa jossakin oman alan työpaikassa.

Korkeakouluopiskelija sekä toisen asteen opintoja suorittava on oikeutettu opintotukeen, mutta erilaisin ehdoin. Kelan sivuilta voi tarkistaa oikeutensa opintotukeen. Mikäli työskentelet opintojen ohella, tulosi vaikuttavat opintotuen suuruuteen. Kela saa verohallinnolta tiedon opintotuen saajien veronalaisista tuloista. Jos aihetta takaisinperintään on, Kela ilmoittaa asiasta. Mikäli tiedät jo etukäteen tulorajojesi ylittyvän, kannattaa palauttaa ylimääräinen tuki vapaaehtoisesti. Tämä on takaisinperintää edullisempaa ja säästää kuluneet tukikuukaudet jatkokäyttöön.

Laske tulojesi vaikutus opintotukeen Kelan omien tulojen laskurilla.

Tiitus-sovelluksen kautta voit löytää töitä opintojen ohelle, mutta myös opiskelijalle sopivan kesätyöpaikan tai harjoittelupaikan. Sovellus suosittelee sinulle parhaiten sopivia työpaikkoja oman osaamisesi perusteella.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 11.9.2019.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 09/29/2019 - 17:40
Opiskelun ohella toivoisin löytäväni työpaikan, mutta en tiedä mistä hakea tai mitä voin tehdä. Olen ensimmäisen vuoden opiskelija lähihoitajakoulussa vantaalla. Onko ideoita tai neuvoja minulle?
Pe, 10/18/2019 - 15:53
Hei! Mukava kuulla, että haluaisit käydä töissä opintojen ohella. Vinkkejä ikäisellesi sopivista töistä ja työnhakutavoista saat tästä Töitä 15-vuotiaalle -osiosta: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.
Kannustan sinua käymään Vantaan Ohjaamossa, jossa sinua autetaan maksutta työpaikan löytämisessä: www.vantaa.fi/ohjaamo.
Ihan varmasti löydät töitä reippaalla ja oma-aloitteisella asenteellasi!
Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 08/17/2019 - 11:50
Hei olen tyttö helsingistä ja olen 14 vuotias haluaisin töitä koulupäivän jälkeen
La, 10/26/2019 - 02:20
Sama olen täyttämässä 14 ja etsin töittä nyten valmiiksi täytän ihan kohta muutamat päivät saitoko sinä
To, 08/22/2019 - 14:53
Hei, kiva kuulla! Toivottavasti näistä Nuortenelämä.fi:n Työ ja yrittäjyys –osion artikkeleista on sinulle hyötyä työnhaussa. Hyviä vinkkejä saat esimerkiksi tästä Töitä 14-vuotiaalle -artikkelista: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Jos kaipaat lisää tietoa tai neuvoja, voit jättää kysymyksen Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.
Tsemppiä työnhakuun! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 10/08/2018 - 11:36
Moi Etsin viikonloppu töitä asun järvenpäässä is opiskelen metropolia ammattikorkeakoulussa
Ti, 10/16/2018 - 11:06
Hei Ismail! Kiva kuulla, että etsit töitä. Voit etsiä avoimia työpaikkoja esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta: Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi ja Duunitori.fi tai hakea töitä suoraan sinua kiinnostavasta työpaikasta.

Jos kaipaat apua tai neuvoa työnhakuun, voit olla yhteydessä Järvenpään Ohjaamoon: ohjaamot.fi/web/ohjaamo-jarvenpaa/etusivu. Siellä sinua autetaan työnhakuun liittyvissä asioissa! Palvelu on maksutonta.
Voit myös saada vinkkejä työnhakuun ja -tekoon täältä Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueen eri osioista, kuten artikkelista Ilta- ja viikonlopputyö: www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo.

Tsemppiä työnhakuun! Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Su, 08/13/2017 - 21:23
Mihin pääsis 15 vuotiaana töihin
Ma, 08/14/2017 - 08:05
Tietoa alaikäisenä työskentelystä löydät sivulta Työnteko alaikäisenä (www.nuortenelama.fi/tyonteko-alaikaisena). Aiheesta on esitetty kysymyksiä myös Kysyttävää-palstalla, voit tutustua aiempiin kysymyksiin ja esittää omasi siellä (www.nuortenelama.fi/kysyttavaa).

-Nuortenelämä.fi:n ylläpito