Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta - tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille: reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoa kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemuksen tekemiseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä kerralla moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

Tutustu työelämää ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Kun koulu loppuu -sivustolta. Löydät sivustolta myös avoimia kesätyöpaikkoja, vinkkejä työnhakuun, kokemuksia kesätöistä ja paljon muuta.

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja laadukkaita kesätyöpaikkoja.

Kesäksi töihin? Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, käy tsekkaamassa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Verotietoa nuorille löytyy Veronmaksajien nettisivuilta.

JoBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan. Käy kurkkaamassa joBitin nettisivut.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 7.5.2020.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 11/21/2019 - 21:30
Hei
Olen Ali etsin kesätyöpaikka asun Leppävaarassa. T Ali
Ke, 12/04/2019 - 09:12
Moi.
Kesätyöt tulevat yleensä hakuun ja auki tammi-helmikuussa, joten vielä pitäisi hetki malttaa niitä odottaa. Kesätöitä löytyy järjestöistä, Espoon kaupungilta, kaupan alalta ja niitä kannattaa katsoa te-palveluiden sivuilta www.te-palvelut.fi. Espoon kaupunki jakaa kesäseteleitä yli 15-vuotiaille nuorille. Sinulla pitää olla työpaikka valmiina ja työsopimus allekirjoitettuna niin voit saada kesäsetelin. Lisätietoa löytyy sivulta www.espoo.fi/kesaseteli.
Voit myös hakea esimerkiksi workpilots-sovelluksen kautta pieniin keikkatöihin.

terveisin,
Nuorten elämä Espoo
To, 11/21/2019 - 21:01
Olen yli 13 vuotta vielä koulussa etsin kesätöitä Espoosta Leppävaarasta olen ahkera. T Liibaan
Ke, 12/04/2019 - 09:05
Moi.
Jos olet 14-vuotias tai samana vuonna 14 vuotta täyttävä, sinut voidaan palkata kevyeen työhön huoltajan suostumuksella. Koulutyön ohella voi tehdä tilapäistä tai kestoltaan lyhytaikaista kevyttä työtä enintään 2 tuntia koulupäivän aikana.
Kun olet täyttämässä 14, voit käydä katselemassa minkälaisia töitä voit tehdä esimerkiksi täältä: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle
Voit tietenkin kysyä esimerkiksi tutuilta, jos heillä olisi tarjota sinulle esim. lastenhoitokeikkoja tai ikkunanpesua tai muuta pientä työtä, jotta voisit tienata taskurahaa. 14-vuotiaana voit myös hakea esimerkiksi workpilots-sovelluksen kautta pieniin keikkatöihin.
Kesätyöt pääkaupunkiseudulla tulevat auki tammi-helmikuussa, joten vielä muutama kuukausi pitää niitä odottaa. Tosin kesätyöpaikossakin on vähemmän työpaikkoja auki alle 15-vuotiaille.

terveisin,
Nuorten elämä Espoo
To, 08/22/2019 - 14:17
Hei Olen 15Vuotias Vielä Viimoinen Vuosi Perus Kouluu Jäljellä Ja Tahtoisin Kesätöitä Mistä Kannattaisi Hakea?
Ma, 08/26/2019 - 11:46
Hei! Kesä alkaa olla pikkuhiljaa ohitse, joten oletan sinun etsivän töitä ensi vuoden kesälle. Kesätöiden haku kannattaakin aloittaa jo hyvissä ajoin. Suurin osa työnantajista hakee kesätyötekijöitä vuodenvaihteen, alkuvuoden sekä kevään aikana.

Millaisia kesätöitä etsit? Mistä päin Suomea? Mitä suuremmalta alueelta ja mitä monipuolisempia työtehtäviä on halukas tekemään, sitä paremmat mahdollisuudet työpaikan saamiseen tietenkin on. Kesätyöpaikkoja kannattaa hakea monista eri paikoista - sellaisista, jonne itse haluaisit töihin. Ja sellaisista, joissa on ikäisillesi sopivia työtehtäviä. Vinkkejä löydät www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle -osiosta. Voit myös jätää kysymyksen Kysyttävää-palstalle, jos kaipaat tarkempia neuvoja ja vinkkejä: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiä työnhakuun ja kivaa alkanutta ysiluokkaa! :)
Terkuin, Riina
To, 07/04/2019 - 19:08
Hei! Olen 15-vuotias tyttö Seinäjoelta. Vielä on yksi vuosi Peruskoulua jäljellä. Mistä minun kannattaisi kysyä töitä?
Ti, 07/09/2019 - 14:26
Hei! Sinun kannattaa lukea artikkeli Töitä 14-vuotiaalle: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Siitä löytyy vinkkejä ja tietoa, millaisia töitä ja työtehtäviä voit tehdä. Sen perusteella voit hakea töitä paikoista, joissa voisit tehdä kyseisiä työtehtäviä. Tässä joitakin vinkkejä, mistä voisit hakea töitä.
Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat saada keikkatöitä: www.workpilots.fi.
Voit tiedustella työmahdollisuuksistasi 4h-yhdistyksellä: seinajoki.4h.fi.
Voit etsiä avoimia yöpaikkoja myös näiden sivujen avulla: Toihinseinajoelle.fi, Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi, Duunitori.fi.
Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.

Saat halutessasi lisää neuvoa ja apua työnhakuun Seinäjoen nuorten tieto- ja neuvontapalvelu JIBBOsta: www.jibbo.net.
Tsemppiä työnhakuun ja kivaa kesän jatkoa! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 06/16/2019 - 23:27
Hei, täytän tänä vuonna 14v ja haluaisin etsiä kesätöitä vantaalta. Olisiko mahdollista vielä löytää minulle kesätyö?
Ti, 06/18/2019 - 15:57
Hei! Sinun on vielä mahdollista löytää kesätyö itsellesi. Voit tutkia alle 18-vuotiaiden kesätyömahdollisuuksia osoitteessa kesaduuni.org/kesatoita-alle-18-vuotiaille. Sivulta löydät myös tietoa ja vinkkejä, esimerkiksi millainen on hyvä työhakemus ja CV.
Lue mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea erilaisiin sinua kiinnostaviin työpaikkoihin kesätöihin.

Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta voi päästä keikkatöihin esimerkiksi urheiluseuroihin: www.workpilots.fi. Osoitteessa pikaduuni.fi voit valita kaupungiksi Vantaan ja jättää työhakemuksen. Voit hakea sitä kautta esimerkiksi siivoustöitä, pihatöitä, ravinto-alan töitä tai lastenhoitotöitä.

Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
Voit päästä töihin myös 4h-yhdistyksen kautta: www.pks4h.fi.
Lisää vinkkejä löydät www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle -osiosta.
Saat lisää neuvoa ja apua työnhakuun ilmaiseksi Ohjaamosta: ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa.
Tsemppiä työnhakuun ja ihanaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut