Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kesätyöt

Kesätyöpaikan etsintä kannattaa aloittaa ajoissa. Monet paikat viedään jo vuodenvaihteessa, mutta vielä kevään aikanakin kannattaa paikkoja etsiä aktiivisesti. On mahdollista hakea kesätöitä myös ulkomailta.

Kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat työllistävät kesäisin kymmeniä tuhansia nuoria. Lisäksi erilaiset yritykset palkkaavat nuoria kesätöihin. Avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi etsiä netistä, lehdistä, työvoimatoimistosta ja ilmoitustauluilta. Varsinkin suuremmilla yrityksillä on yleensä nettisivuillaan sähköinen hakulomake, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Kesätyöpaikkoja voi myös kysellä tuttavien kautta - tai mennä suoraan esittäytymään lähialueen yrityksille: reippaasta asenteesta on etua työnhaussa.

Useilla kaupungeilla on käytössä niin sanottu kesätyöseteli, joka on tarkoitettu työnantajalle tueksi nuoren palkkaukseen. Voit tiedustella lisätietoa kesätyösetelistä esimerkiksi oman kuntasi nuorisopalveluista tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöiden hakemisessa kannattaa panostaa työhakemuksen tekemiseen täyttämällä kaikki vaaditut kohdat huolella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voi olla hyvä vielä soittaa työnantajalle ja esittäytyä, ellei työpaikkailmoituksessa ole kielletty soittamasta. Työhakemuksia kannattaa tehdä kerralla moneen eri paikkaan. Vaikka se kaikista mieluisin paikka jäisikin saamatta, kannattaa muistaa, että kaikenlaisesta työkokemuksesta on tulevaisuudessa hyötyä. Toisinaan kesätyöt poikivat lisätöitä. Hyvä työntekijä erottuu joukosta ja hänelle saatetaan tarjota töitä seuraavanakin kesänä tai myös talven aikana esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.

Ennen töiden alkamista kannattaa laatia kirjallinen työsopimus työnantajan kanssa. Tällä ehkäistään mahdollisia ongelmia työsuhteen aikana. Myös suullinen sopimus on sopimus, mutta kirjallisen sopimuksen avulla on helpompi palata tarkastelemaan sovittuja ehtoja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

Muista pyytää kesätöiden päätyttyä työtodistus, josta ilmenee töiden kesto ja tekemäsi työtehtävät.

Kesätöitä varten tarvitaan verokortti. 16 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille verokortti tulee automaattisesti kotiin vuoden alussa. Opiskelijoille ja koululaisille, joiden tulot ovat aikaisemmin olleet vähäiset, lähetetään portaikkoverokortti, jossa veroprosentti kasvaa sitä mukaa kun tuloja kertyy. Veroprosentti on 0, jos tulot ovat korkeintaan 1210 euroa vuodessa. Sen yli menevästä tienestistä maksetaan veroja.

Tutustu työelämää ja tienaa -kesätyöharjoittelu eli TTT on kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Se on tarkoitettu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta. Lue lisää TTT:stä Kun koulu loppuu -sivustolta. Löydät sivustolta myös avoimia kesätyöpaikkoja, vinkkejä työnhakuun, kokemuksia kesätöistä ja paljon muuta.

Kesaduuni.org-sivustolta löydät nuorille suunnattuja laadukkaita kesätyöpaikkoja.

Kesäksi töihin? Apua ja vinkkejä kesätyönhakuun saat TE-palveluista.

Jos suunnitelmissasi on lähteä ulkomaille töihin, harjoitteluun tai opiskelemaan, käy tsekkaamassa TE-palveluiden Ulkomaat -osio!

Mitä verot ovat? Mihin ne käytetään? Verotietoa nuorille löytyy Veronmaksajien nettisivuilta.

JoBitti on maksuton verkkopalvelu nuorille, jotka haluavat parantaa työnhakutaitojaan. Käy kurkkaamassa joBitin nettisivut.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 7.5.2020.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 05/04/2020 - 08:00
Heippa! Kiva kuulla, että olet avoin kaikenlaiselle työlle. Siitä asenteesta on varmasti hyötyä työnhaussa. Jos kaipaat vinkkejä työnhakuun, kannattaa lukea yllä oleva artikkeli sekä Töitä 15-vuotiaalle -artikkeli: https://www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle. Myös Töitä 14-vuotiaalle -artikkelista saat käyttökelpoisia vinkkejä, miten ja millaisia töitä voisit hakea: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Jos kaipaat neuvontaa tarkemmin, löydät paikkakuntasi sinua auttavat palvelut Ihmiset ja osoitteet -osiosta valitsemalla valikosta ensin paikkakuntasi: https://www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet. Halutessasi voit myös kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle. Kysymykseesi vastataan viiden arkipäivän kuluessa: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiä työnhakuun!
T. Riina
Ma, 04/06/2020 - 05:34
Hei olen 13 vuotias poika ilman pankki korttia ja tarvitsen 1200€ uuteen koneeseen
Jos on töitä antaa niin kiitän paljon
La, 08/01/2020 - 00:49
Bruh
To, 04/16/2020 - 13:45
Moi Hamza! Emme valitettavasti välitä työpaikkoja. Jos kuitenkin kaipaat tietoa tai neuvontaa työnhakuun tai työntekoon liittyen, voit kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Vastaamme viestiisi viiden arkipäivän kuluessa.

Tietoa ja neuvontaa saat myös Työelämä ja koulutus -chatista, joka avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Chattiin pääset tämän sivun alalaidasta.

Tsemppiterkuin, Riina
To, 01/30/2020 - 17:18
Hei! Olen 14-vuotias täytän tänä vuonna tosiaan 15, haluaisin tietää mistä hakea tälläiselle nuorelle veikalle kesätöitä jotta saisi enemmän taskurahaa!:)
Pe, 01/31/2020 - 10:07
Hei! Kiva kuulla, että etsit kesätöitä. Olet juuri oikeaan aikaan liikkeellä. Kannattaa tsekata vinkit täältä Töitä 14-vuotiaalle osiosta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Voit etsiä kesätöitä osoitteessa https://kesaduuni.org, sieltä löytyy paljon avoimia työpaikkoja! Lisäksi paikkakuntasi Kesäseteli 2020 -mahdollisuudet kannattaa tarkistaa koulustasi tai paikkakuntasi nettisivuilta. Tututstu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu on myös kelpo keino työllistyä pariksi viikoksi. Lue siitä lisää täällä: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin.

Reippaasta ja oma-aloitteista asenteesta on etua työnhaussa!
Tsemppiä! T. Riina
Ti, 01/14/2020 - 09:52
Hei! Olen 15- vuotias Helsingistä ja etsin kesätyötä. Minulla on CV valmis
To, 01/16/2020 - 11:03
Hei! Kiva kuulla, että etsit kesätöitä. Valmis CV on sinulle eduksi työnhaussa. Voit kokeilla työnhakuun tarkoitettuja sovelluksia www.workpilots.fi sekä www.tiitus.fi, jotka voivat auttaa sinua löytämään työn. Kannattaa katsoa vinkit myös tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.

Jos kaipaat apua kesätyönhakuun, voit käydä esimerkiksi Ohjaamossa. Lue lisää: https://ohjaamo.hel.fi/.

Tsemppiä työnhakuun! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 12/15/2019 - 19:26
Moikka! oon 14vuotias tyttö salosta ja etsin kesätöitä salon alueelta. Täytän ensivuonna 15vuotta.
To, 12/19/2019 - 10:11
Hei! Kiva kuulla, että olet hyvissä ajoin etsimässä kesätöitä. Avoimia kesätyöpaikkoja voi etsiä esimerkiksi www.te-palvelut.fi:stä ja www.kesaduuni.org:sta alkuvuoden ja kevään aikana. Kannattaa myös seurailla kunkoululoppuu.fi-sivua (www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/), johon päivitetään vuoden 2020 Tutustu työelämään ja tienaa (TTT) -kesätyöharjoittelun tiedot ja ohjeet. TTT on siis kahden viikon mittainen kesätyökokemus nuorille. Se on hyvä mahdollisuus saada kesätöitä.

Lisää töihin liittyviä vinkkejä saat esimerkiksi sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Tsemppiä kesätyönhakuun ja ihanaa joulun aikaa! T. Riina

Sivut