Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten saada taskurahaa?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vielä hakea tai päästä töihin, voit hankkia pientä taskurahaa myös muilla tavoilla. Voit esimerkiksi kysyä, olisiko vanhemmillasi tai sukulaisillasi jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat olla talvella vaikkapa lumityöt ja kesällä nurmikon leikkuu, haravointi ja marjanpoiminta. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms.

Taskurahaa voi hankkia myös keräämällä pulloja erityisesti isojen tapahtumien yhteydessä. Pullojen kierrättäminen on myös luonnolle kiva teko!

Pienten askareiden ohella voit kerryttää rahaa esimerkiksi säästämällä viikkorahat tai muut vanhemmilta saamasi rahat tilille. Mikäli haluat, voit myös pyytää vanhempia ja sukulaisia antamaan syntymäpäivälahjat ja joululahjat rahana. Tällöin voit itse päättää myöhemmin, mihin haluat rahasi käyttää.

Yksi hyvä keino on myös myydä tarpeettomiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpputorilla tai nettihuutokaupoissa. Muistathan kuitenkin jutella kirpputorimyynnistä ensin vanhempiesi kanssa.

Kesän lopulla ja syksyllä voit hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Marjoja saa poimia metsästä ja myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi varsinaisesti työkseen.

Jos olet innokas bloggaaja tai vloggaaja, voit selvitellä mahdollisuuksiasi saada mainostuloja.

Jos sinulla on kysyttävää taskurahan tienaamisesta, kirjoita kysymyksesi Kysyttävää-palstalle

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.3.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 06/21/2022 - 11:23
Hei! Hienoa, että olet päättänyt kerätä rahaa pelikonetta varten. Mainitsemasi summa 2500€ on iso määrä rahaa ja sen säästäminen vie aikuisellakin aikaa. Eli sen kerääminen lyhyessä ajassa 11 –vuotiaana on hankalaa, sillä alle 13-vuotiaana ei voi tehdä palkkatyötä. Onkin siis hyvä varautua siihen, että summan keräämisessä voi kulua useampi kuukausi, jopa vuosia.

Kerroit, että tykkäät leipoa. Itse tehtyjen leivonnaisten myyminen esimerkiksi sukulaisille onkin yksi hyvä tapa aloittaa säästäminen. Leipomusten myynti ja tuotto kannattaa pitää pieniluontoisena, sillä suurista summista täytyy maksaa veroja.

Pullojen kerääminen isompien tapahtumien yhteydessä näin kesällä on mukavaa. Kannattaa keskustella myös vanhempiesi kanssa voisitko käydä esimerkiksi leikkaamassa sukulaistesi nurmikoita pientä palkkiota vastaan. Ylhäällä olevassa tekstissä onkin mainittu muitakin vinkkejä rahan keräämisen suhteen.

Mainitsit myös, että et saa tekemistäsi kotitöistä rahaa. Olisiko sinulla kuitenkin mahdollisuutta keskustella vanhempiesi kanssa mahdollisista kotitöiden palkkioista? Niiden avulla voisit saada jonkin verran rahaa säästöön.
Tsemppiä ja malttia säästämiseen, ja kivaa kesää!

Vastauksen on laatinut Byströmin Ohjaamon kesätyöharjoittelija Rii
To, 06/16/2022 - 15:21
Itse tienasin kaverin kanssa 300 euroa viikossa leipomalla ja myymällä niitä.
Ti, 06/14/2022 - 00:59
Olen 11v tyttö haluisin tienata rahaa ainakin yli 100€ vähän yli kuukausia koska ollaan menossa ikeaan ja muutenkin shopailemaan käytin tänään yli 50 euroo joten mulla on vielä jotain 19,68 euroa ja ajattelin tehdä oman kaupan jossa myyn tutuille jotain ja voisin leipoa jotai keksejä tai jotain ja myydä niitä mutta en oikein tiedä saadaan viikko rahaa mutta ei olla saatu pitkään aikaan ja niin en tiedä miten tienaisi rahaa mutta voiko joku auttaa?
Ke, 06/15/2022 - 10:31
Moikka! Mukava kuulla, että haluat tienata itse omaa shoppailurahaa. Oman kaupan kautta itsetehtyjen leipomusten avulla tienatut rahat ovat veronalaista tuloa. Eli tuloista pitäisi ilmoittaa verottajalle. Alaikäisen huoltaja voi tämän tehdä esimerkiksi OmaVerossa. Jos itsetehtyjen leipomusten myynti ja tuotto on pientä ja kertaluontoista, siitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Ylempänä olemme esitelleet muitakin tapoja, joilla voi tienata itselleen taskurahaa. Löytyisikö niistä sinulle sopivia tapoja? Voit vaikkapa yhdessä huoltajasi kanssa käydä tämän sivun vinkkejä läpi ja miettiä, millä tavoin juuri sinun olisi mahdollista tienata. Eri tapoja kokeilemalla löytää itselle mieluisimmat.

Tsemppiä ja intoa tienaamiseen!
Kesäterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 05/31/2022 - 15:12
Itse tienasin muutamassa kuukaudessa 500euroa.
1. Keräsin pulloja, saatoin lähteä kassin kanssa lenkille ja kerätä kaikki vastaan tulevat pullot ja tölkit. Kaupungeissa hyvä mutta toimii täällä maaseudullakin.
2. Tein ylimääräisiä kotitöitä. Minun perheessä ei kotitöistä makseta , mutta kun kerroin säästöaikomuksestani ja siitä että voin tehdä mitä vaan töitä alkoi niitä tulla.
3. Kehitä itsellesi työ. Itse pahimpana korona aikana myin kauppapalveluita vanhuksille.
¤. Pidin kirjaa säästöistäni, menoistani ja tuloistani. Se on motivoivampaa
To, 06/02/2022 - 12:20
Moikka! Kiitos, kun jaoit omia kokemuksiasi tienaamisesta. Hyviä vinkkejä muille! :)
t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 05/31/2022 - 13:18
Hei! Olen 11v tyttö,. Ratsastanut jo pitkään ja nyt ois aika omalle ponille löysin ihanan ponin mutta mun täytyy säästää siihen itse(3000€) halpa on koska koulutusvaiheessa mutta minua se ei haittaa:) oisko kellään rahanneruu vinkeejä(käyn jo tutilla ja kotona töissä) rahat täytyisi saada max 6kuukaudessa
To, 06/02/2022 - 12:15
Heippa! Kiva juttu, että suunnittelet rahan säästämistä. Jotta saisit kasaan 3000€ kuudessa kuukaudessa, pitäisi sinun tienata keskimäärin 500€ kuukaudessa. Tämä tarkoittaa noin 125€ viikossa. Se on 11-vuotiaalle iso summa tienattavaksi, erityisesti koska ikäistäsi ei saa lain mukaan palkata töihin.

Sinun on kuitenkin mahdollista tienata yllä olevassa tietoartikkelissa esiteltyjen tapojen avulla itsellesi rahaa. Mitä olet niistä mieltä? Voit käydä tietosivua läpi esimerkiksi yhdessä huoltajasi kanssa. Voitte keskustella, mitkä ovat sellaisia keinoja, joilla juuri sinä voisit saada kerrytettyä säästöjä. Liikkeelle tienaamisessa on hyvä lähteä siten, että tekee selkeän suunnitelman, johon kirjaa kaikki itselle sopivilta tuntuvat tienaamisen tavat, aikataulun, tavoitesumman ja halutessaan välitavoitteita. Suunnitelma usein myös pitää tienaamisintoa yllä!

Tsemppiä ja malttia säästämiseen! :)
t. Riina | Nuortenelämä.fi
La, 05/28/2022 - 15:43
Olen 10v haluaisin tienata rahaa mä en saa kotitöistä yhtään mitään
To, 06/02/2022 - 08:41
Moi. Kiva kuulla, että haluat tienata omaa rahaa. Ylempänä olemme esitelleet erilaisia tapoja, joilla voi tienata itselleen taskurahaa. Löytyisikö niistä sinulle sopivia tapoja? Voit vaikkapa yhdessä huoltajasi kanssa käydä tämän sivun vinkkejä läpi ja miettiä, millä tavoin juuri sinun olisi mahdollista alkaa tienata.

Tsemppiä säästämiseen ja mukavaa kesää! :)
t. Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut