Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 04/18/2017 - 12:46
Moi! Hyvä, että olet ollut ahkera ja katsonut sopivia työpaikkoja. Oletko kysellyt lähipiiriltäsi, olisiko heillä tarjota mitään työtä, josta tienata taskurahaa? Esimerkiksi lasten hoitaminen, nurmikon leikkaaminen tai iäkkäiden ulkoilutus- tai kauppa-apuna toiminen voisi sopia ikäisellesi. Voit myös itse lähetellä rohkeasti hakemuksia eri yrityksiin, jos heillä olisi tarjota paikkaa sinulle. Seuraa päivittäin Vantaan kaupungin rekrytointisivuja: https://www.tyonhaku.vantaa.fi/OpenJobs.asp?L=1&NODATA=1&Z=V&IE=2&SUMMER=0073 ja TE-palvelujen sivuja: http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/. Lisäksi Nuortenelämän "Töitä 14-vuotiaalle"-sivuilta löydät vielä lisää linkkejä eri paikkoihin ja vinkkejä työn hakemiseen: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Toivottavasti löydät jonkin mukavan työpaikan! Tsemppaavin terveisin, Maija -Nuortenelämä.fi
To, 04/06/2017 - 12:55
Moi olen vielä 13 mutta juuri tuossa kesällä täytän 14. Mäntsälässä asustelen ja olen tässä netistä yrittänyt ja yrittäny ettiä jotain helppoa ja lähellä olevaa kesätyötä josta saisin rahaa säästöön mopoa varten :D
Ma, 04/10/2017 - 16:31
Moi! Tosi hienoa, että työnteko kiinnostaa sinua!
Säästäminen tosiaan kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mutta valitettavasti voi olla, että useimmat työpaikat ovat valinneet jo tämän vuoden osalta kesätyöntekijänsä. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, eli jos et löydä enempää ilmoituksia, voit itse soitella eri yrityksiin ja kysellä, olisiko heillä tarjota töitä. Joka päivä on hyvä tarkistaa myös TE-palvelujen sivut: http://paikat.te-palvelut.fi/tpt/. Paikallisilta tahoilta voit kysellä myös, olisiko paikkoja auki marjanpoimijana, siivoojana tai vaikkapa vanhusten ulkoilutusapuna.
Lisäksi voit kartoittaa, tarvitsisiko joku naapureistasi, läheisistäsi tai ystäviesi tuttavista kesäapulaista esimerkiksi nurmikon leikkaamiseen, koirien ulkoiluttamiseen, lasten hoitamiseen yms.
Työntekoon alaikäisenä liittyy erilaisia huomioitavia seikkoja, joihin voit tutustua juuri tällä "Työnteko alaikäisenä"-sivulla. Noin muutoinkin kannattaa lukea Työ ja yrittäjyys -osion artikkeleja työnhakuun liittyen. Myös Vinkkejä kesätyöhön -sivusta voi olla hyötyä, kun saat töitä: http://www.nuortenelama.fi/vinkkejakesatyohon.
Tsemppiä, toivottavasti saat tarvittavat rahat kasaan! Kevätterveisin, Maija -Nuortenelämä.fi
To, 01/19/2017 - 22:19
Hei! Olen 16-vuotias tyttö helsingistä! Tarvitsem töitä jotta voin auttaa äitiäni maksuissa! Perheelläni ei mene rahan suhteen kanssa hyvin ja haluan kovasti auttaa. Haluaisin töitä koulun jälkeen ja viikonloppusin. Mahdollisimman pian! Auttakaa minua!!
Ti, 01/31/2017 - 14:45
Hei! Taloudelliset vaikeudet ovat ikäviä ja moni muukin kohtaa ajoittain samankaltaisen tilanteen. Aikuisen tehtävä on viime kädessä hoitaa taloudellinen tilanne, mutta on hienoa, jos haluat helpottaa perheesi taakkaa. Sivun ylälaidassa on Ilta- ja viikonlopputyö -linkki, johon voi tutustua etsiessään erilaisia töitä. Tässä on vielä osoite: http://www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo. Kiinnostaviin työpaikkoihin voi olla myös sähköpostitse tai puhelimitse yhteydessä, vaikka paikkaa ei olisikaan auki. Heille voit laatia avoimen hakemuksen. Kysele rohkeasti myös tutuilta tarvitsevatko he apua esimerkiksi lasten, eläinten, pihan tai kodin hoitamisessa. Olisit varmasti hyvä työntekijä, kun olet noin aloitteellinen ja reipas! Tsemppiä teille! Terveisin Maija -Nuortenelämä.fi
Ke, 01/04/2017 - 21:59
moi olen 14-vuotias poika espoosta! Olen käynyt monissa tuhanissa sivustoissa, että löytäisin työtä että saisin omaa käsirahaa, mutta en löydä! Auttakaa! Pliis! pääsen töihin viikonloppuisin ja keskiviikolla.
To, 01/05/2017 - 08:18
Hei. 14-vuotiaana työpaikan saaminen ei aina ole kovin helppoa. Sen lisäksi, että etsit mahdollisia työpaikkoja netistä, sinun kannattaa ottaa yhteyttä työantajiin ja kysellä itse suoraan aktiivisesti töitä.
Nuortenelämä.fi-sivulla on koottu tietoa 14-vuotiaille sopivista töistä (linkki sivulle: http://www.nuortenelama.fi/töitä-14-vuotiaalle, linkki artikkeliin löytyy myös tämän sivun yläosassa muiden artikkeleiden joukossa). Käy tuon kyseisen sivun vaihtoehdot läpi ja lähde rohkeasti kysymään töitä. Toivottavasti löydät itsellesi sopivan työn ansaitaksesi taskurahaa.
Terveisin, Mika - Nuortenelämä.fo
To, 12/22/2016 - 16:56
Heips!!! Oon 15v tyttö Pääkaupunkiseudulta ja etsisin iteleni kesätyöpaikkaa 2017? Olisko mitään??
Ti, 12/27/2016 - 11:33
Moikka. Kannattaa tutustua näiden sivujen muihin artikkeleihin, esimerkiksi Kesätyöt, kun olet kiinnostunut kesätöistä. Linkki artikkeliin löytyy sivun yläosassa.
Nuortenelämä.fi ei välitä tai ilmoita suoraan kesätyöpaikoista.
Tsemppiä kesätyönhakuun, toivotaav että löydät sellaisen. Ja miksikäs ei, kun olet ajoissa liikkeellä asian suhteen.
terveisin, Mika - Nuorteneelämä.fi
Ti, 12/13/2016 - 20:22
Hei, etin töitä viikonlopuks täytän 14-vuotta 2017. Etsin töitä Tapiola-Laajalahti-Leppävaaran alueelta.

Sivut