Kannabiksen ajattelu, pahasta?

Oon siis jo pari vuotta ajatellu kannabiksesta eri tavalla kuin muista huumeista, se on ollu jotenki kiehtova aihe. Mun mä lähimmät ystävät on jo huolissaan, sillä tää mun ajatusmalli on pahentunu ja ne pelkää että lopulta hankin sitä jotain kautta ja jään koukkuun. Ja no... Mä oon saattanu ajatella että sitä olisi kiva testata ja se ajatusmalli vaan voimistuu. Pitäiskö mun mennä puhumaan jollekin, vai voinko elää normaalisti?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Mietteliäs!

Hyvä, että laitoit viestiä. Olet siis ajatellut kannabiksesta vähän eri tavalla kuin muista huumeista. Ajattelet, että kannabista olisi kiva testata. Ajatusmalli voimistuu koko ajan. Ystäväsi pelkäävät, että lopulta hankit kannabista ja jäät siihen koukkuun. Kysyt, pitäisikö sun mennä puhumaan jollekin vai voitko elää normaalisti. Mietit, onko kannabiksen ajattelu pahasta.

Hienoa, että uskalsit ottaa asian esiin. Ihana myös kuulla, että sinulla on ystäviä, jotka välittävät ja huolehtivat sinusta. Päihteet mietityttävät usein ikäisiäsi, vaikka niitä ei ehkä aikoisikaan kokeilla. Pelkkä kannabiksen ajatteluei sinänsä ole pahasta, mutta sinun kannattaa vielä miettiä tarkemmin, haluatko kokeilla kannabista. Mieti myös syitä, miksi oikeastaan haluaisit sitä kokeilla. Voisiko näihin syihin olla ratkaisuna jokin muu, kuin kannabis? Mikä vaikuttaa ajattelumalliisi, että kannabista olisi kiva testata? Mitä siitä seuraisi, jos kokeilisit? Varmasti tiedätkin jo, että kannabis on terveydelle haitallista ja että se on Suomessa laitonta. Tässä kuitenkin vielä kertauksena vähän tietoa kannabiksen vaikutuksista nuorten mielenterveystalon sivulta:

Kannabiksen vaikutus voi olla aluksi rauhoittava ja rentouttava, mutta kannabiksella voi myös olla epämiellyttäviä ja vaarallisia vaikutuksia, kuten masennusta, vainoharhaisuutta, paniikkikohtauksia ja ahdistusta. Pitkään käytettynä koulunkäynti vaikeutuu, muisti ja oppiminen kärsivät ja elämänpiiri kaventuu, kun kaverit ja harrastukset jäävät. Kannabis voi aiheuttaa riippuvuutta ja käytön lopettamisen jälkeen jopa viikkoja kestäviä vieroitusoireita. Huumeiden, kuten lääkkeiden, amfetamiinin, ekstaasin tai kannabiksen, kokeilu tai käyttäminen, uhkaa vakavasti nuoren terveyttä ja kehitystä.

Kannabiksesta on täysin sallittua keskustella. Ja koska aihe selvästi sinua puhututtaa, kannustan sinua juttelemaan siitä jonkun luottoaikuisesi (vanhempasi, kummisi, sukulaisesi..) tai vaikkapa nuorisotyöntekijän kanssa nuorisotilalla. Yksi vaihtoehto on, että juttelet siitä jossakin nuorille suunnatussa chatissa. Chatteja löytyy Netarista. Ihan varmasti myös koulusi terveydenhoitaja keskustelee kanssasi mielellään aiheesta. Hän on terveydenhuollon ammattilainen ja voit hyvin mennä hänen vastaanotolleen juttelemaan aiheesta. Olet tervetullut myös Ohjaamoon.

Voit halutessasi tutustua nuorille tarkoitettuun nuortenlinkki.fi-sivustoon, jossa teemana esimerkiksi päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus ja kiusaaminen.

 

Tsemppiä ja rohkeutta keskustelun aloittamiseen! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi

Lue kannabiksesta enemmän infoa ennen kokeilemista. On totta, että kannabis ei koukuta samalla tavalla kun esim. amfetamiini eikä se ole läheskään yhtä vaarallinen aine kun monet muut huumeet (tai jopa lailliset lääkkeet! : Esim. Xanax, benzot jne.). Mutta lue kuitenkin enemmän asiasta ennen päätöksen tekemistä. Kannabiksella on tosiaan joitakin huonoja puolia ja sitä ei teininä kannattaisi käyttää sillä aivot eivät ole vielä kehittyneet kunnolla. Kannabiksen käyttö nuorena voi lisätä riskiä erilaisten neurologisten ongelmien, kuten skitsofrenian tai paranoian, syntymistä. Jos olisin sinä odottaisin vielä, kunnes olen noin 20-25, koska silloin aivot alkavat olemaan tarpeeksi kehittyneet jolloin näiden ongelmien riski on alhaisempi. Mutta kaikki reagoivat eri lailla..

Tosin suomessa kannabis on vielä laitonta (omasta mielestäni jokseenkin huonoista syistä), joten jos ikinä kokeilet ennen sen laillistamista (jos se nyt ikinä tapahtuukaan) hanki se joko luotettavalta ystävältä tai käy esim. Amsterdamissa coffee shopissa laillisesti (aka 18+).