Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 07/10/2020 - 19:22
Moi oon 07 tyttö nii haluisiks tutustuu
Pe, 06/05/2020 - 16:26
Moi! Turvallisuussyistä emme julkaise tällä sivustolla kenenkään yhteystietoja, joten uusien kavereiden saaminen ei valitettavasti ole mahdollista suoraan tämän palvelun kautta. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. Täällä Nuortenelämä.fi:ssä voi kuitenkin kommentoida toisten nuorten kommentteja ja kysymyksiä nimettömänä ja keskustella erilaisista asioista tuntematta toista henkilökohtaisesti. :)

Yllä olevasta artikkelista voit saada neuvoja uusien kavereiden saamiseksi.
Terkuin, Riina
Ti, 06/02/2020 - 11:03
Hei olen 05/ 14-v ystäviä kaipaava tyttö Jyväskylän läheltä. Ois kiva tehdä kaikkea yhdessä. Minulla pieniä koiria. Tykkään shoppailla. Ota yhteyttä.
Pe, 06/05/2020 - 16:19
Hei, turvallisuussyistä emme julkaise tällä sivustolla kenenkään yhteystietoja, joten tätä kautta ei valitettavasti voi saada keneltäkään henkilökohtaisia yhteydenottoja. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. Täällä Nuortenelämä.fi:ssä voi kuitenkin kommentoida toisten nuorten kommentteja ja kysymyksiä anonyymisti. :)

Toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkeistä on sinulle hyötyä uusien ystävien saamiseksi.
Terkuin, Riina
Su, 05/31/2020 - 11:32
Moikka:) oon 08/11v tyttö ja miulla ei oo kauheesti ystäviä. Oon luonteeltani vähän ujo mut haluisin tosi kovasti uusia ystäviä ja löytää melkein saman tyyppisiä ihmisiä kuin mie! Joten jos haluut kaverin nii tuu juttelee!
Pe, 06/05/2020 - 15:45
Moi Onks sulla snäppii
Pe, 06/05/2020 - 16:22
Hei, turvallisuussyistä emme julkaise tällä sivustolla kenenkään yhteystietoja, esimerkiksi sometilien tietoja. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. Täällä Nuortenelämä.fi:ssä voi kuitenkin kommentoida toisten nuorten kommentteja ja kysymyksiä anonyymisti, kertomatta omia tarkempia tietojaan. :)

Toivottavasti yllä olevan artikkelin neuvoista on hyötyä uusien ystävien saamisessa.
Terkuin, Riina
Su, 06/28/2020 - 02:22
Mutta entäs jos joku löytääkin täydellisen ystävän täältä, sekä haluaisi tavata hänet ja viestitellä, snäppäillä ja ehkä jopa katsoa hänen tiktokkeja tai facebookkia. Miten tämä teidän asianne ystävystyä täällä toimii, jos ei saa muualta yhteyttä. Miten ajattelitte tämän toimivan?
Ma, 06/29/2020 - 08:39
Hei, kiitos kommentistasi. Tämän Elävää elämää -tietoalueen Ilman ystäviä -sivun tarkoitus on tarjota tietoa aiheesta ja ohjata lisätiedon äärelle. Tämän meidän sivun asia siis ei ole ystävystyä juuri tällä sivulla, vaan auttaa ilman ystäviä olevia löytämään tietoa ja helpotusta tilanteeseensa. Sivulla esimerkiksi mainitaan Kohdataan-some, joka puolestaan on tarkoitettu uusiin ihmisiin tutustumisiin.

Turvallisuussyistä emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana. Tällaisella julkisella palstalla omien yhteystietojen jakamiseen liittyy riskejä - joku voi esimerkiksi käyttää yhteystietoja vääriin tarkoituksiin.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. :)
Mukavaa kesän jatkoa!
T. Moderaattori Riina
Ke, 05/13/2020 - 17:13
Moi. Oon 04 syntyny tyttö, asun Varsinais-Suomessa ja etsin uusia kavereita. Oon luonteeltani vähä ujo mut haluisin kovasti tutustuu uusii ihmisii ja löytää saman henkisii ihmisii kun mä :). Joten jos oot vähäänkään yksinäinen ja säki haluisit löytää uuden kaverin nii ehkä just meistä vois tulla kaverei. :)

Sivut