Kun kirjoitat sisältöä tai lisäilet kuviasi nettiin, muista, että ne saattavat säilyä siellä ikuisesti kaikkien nähtävänä. Nolo kuva saattaa siis tulla vastaan vielä kymmenen vuoden päästäkin, vaikka luulit poistaneesi sen muiden näkyviltä.
Jotta toiset eivät väärinkäyttäisi tunnuksiasi tai yhteystietojasi, kaikki salasanat kannattaa pitää vain omana tietonasi ja vaihtaa säännöllisesti. Ne eivät kuulu kenellekään, eivät edes parhaalle kaverille. Oikeat viralliset tahot eivät koskaan kysele eivätkä tarvitse salasanojasi tai tunnuslukujasi. On olemassa tapauksia, joissa esimerkiksi pankista on lähetetty viesti, jossa tiedustellaan tunnuslukuja. Nämä viestit eivät ole oikeasti pankin lähettämiä, vaan huijauksia, joilla kalastellaan yksityisten ihmisten tietoja rikollisissa tarkoituksissa.
Vaihda salasanoja siis riittävän usein, ja ainakin viimeistään silloin, kun epäilet jonkun toisen saaneen vihiä salasanastasi. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa. Hyvä salasana sisältää numeroita ja kirjaimia, jotka eivät tarkoita mitään. 123abc tai KaisaK eivät ole hyviä salasanoja, sen sijaan TR54vb2NuK on. Hyvä salasana syntyy muistettavasta lauseesta, esimerkiksi ”Kaisalla on kaksi kalaa”, KaiO2Kal.
Mikäli osallistut netissä yhteystietoja vaativiin kilpailuihin, lue aina ensin kilpailun säännöt. Näin saat selville, mihin tarkoitukseen tietojasi tullaan käyttämään. Jos et halua suoramainontaa, laita rasti sen kieltävään kohtaan. Kun asennat uusia sovelluksia puhelimeen tai somepalveluihin, muista lukea käyttöohjeet.
Nettikeskusteluissa on mahdollista kohdata ihmisiä, jotka eivät ole sitä, mitä he väittävät olevansa. Juttukaverina voi olla aikuisia, jotka vaikuttavat mukavilta, mutta joilla onkin hämärät tarkoitusperät ja jotka saattavat houkutella nuorta esimerkiksi seksuaalisiin tekoihin.
Jos aiot tavata kasvokkain uuden nettituttavan, sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja ota mukaasi vaikkapa pari kaveria. Kerro tapaamispaikasta ja -ajasta myös jollekin aikuiselle. Jos henkilö epäilyttää, poistu paikalta nopeasti. Älä koskaan anna yhteystietojasi tuntemattomille.
Tietoturva on netissä tärkeää ja sen tunteminen alkaa koneen avaamisesta. Opettele käyttämään tietokonettasi oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä? Pahin tietoturvariski on käyttäjä itse. Kun tuntee oman koneensa, estää se parhaiten esimerkiksi haittaohjelmien pesiytymisen.
Jos käyt netissä kauppaa, varmistu vastapuolen luotettavuudesta. Jos nettikauppa epäilyttää, on parempi hankkia tuotteet muualta. Muista säilyttää kuitti ostoksistasi.
Lue netissä myymisestä ja ostamisesta Nuortenelämä.fin Osta ja myy netissä -artikkelista.
Lue Verneri.netin sivuilta selkokieliset ohjeet, miten käyttää nettiä turvallisesti.
Lue tietoturvaohjeet ja -vinkit Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.
Jos epäilet joutuneesi huijatuksi, saat tukea ja neuvontaa Rikosuhripäivystys RIKUlta.
Ota yhteyttä Sua varten somessa -tiimiin, jos kohtaat somessa häirintää tai hämmentäviä tilanteita. Tiimi auttaa 12–21-vuotiaita nuoria. Tutustu Sua varten somessa -tiimiin Instagramissa.
Katso Mekun tuottama video nettituttujen tapaamisesta ja yksityisyysasetuksista:
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Sivu päivitetty viimeksi 8.2.2022.
o
äitis
Kassu
*kommentista poistettu asiatonta sisältöä. -moderaattori
moi