Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta.

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Roolituspalvelu.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry:n Facebook-sivut 
Salkkareiden avustajahakusivusto Facebookissa 
Media-avustajat ry:n sivusto 

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta.

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi.

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189

Sivu päivitetty viimeksi 22.3.2019.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 07/15/2019 - 15:51
Moi! Kiva, että olet innokas työnhakija. Lue mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea erilaisiin sinua kiinnostaviin työpaikkoihin kesätöihin. (Voi olla, että tässä vaiheessa kesää suurin osa kesätyöharjoittelupaikoista on jo täytetty.)

Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta voi päästä keikkatöihin: www.workpilots.fi.
Osoitteessa pikaduuni.fi voit valita kaupungiksi Vantaan ja jättää työhakemuksen. Voit hakea sitä kautta esimerkiksi siivoustöitä, pihatöitä, ravinto-alan töitä tai lastenhoitotöitä.
Voit päästä töihin 4h-yhdistyksen kautta: www.pks4h.fi.
Lisää vinkkejä löydät Kesätyöt-osiosta: www.nuortenelama.fi/kesatyot.
Saat lisää neuvoa ja apua työnhakuun ilmaiseksi Ohjaamosta: ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa.
Vinkki seuraavan vuoden kesätöiden hakuun: Monet paikat hakevat kesätyöntekijöitä jo vuoden vaihteessa tai alkuvuodesta. Aloita kesätyönhaku jo silloin! :)

Onnea työnhakuun ja ihanaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 05/24/2019 - 10:46
Hei, kiva kuulla, että etsit kesätöitä! Kesätyönhaku kannattaa aloittaa jo vuodenvaihteen aikaan, jolloin kesätyöntekijöiden haku monessa paikassa alkaa. Toivottavasti yllä olevan artikkelin vinkeistä sekä kommenttikentän muista vastauksista on sinulle hyötyä kesätöiden haussa! :)

Espoon Ohjaamotalon Marjo antoi tällaisia vinkkejä siihen, mistä espoolainen 14 vuotta täyttävä voi saada töitä: 4H:n (Osoite: www.pks4h.fi) kautta voi löytyä töitä, tai sitten voi käydä suoraan vaikka kaupoista kysymässä, ottavatko he vaikkapa apulaiseksi töihin. 14-vuotiaan on mahdollista työllistyä myös lataamalla Workpilots-sovellus, jonka kautta voi päästä keikkatöihin esimerkiksi päiväkoteihin, urheiluseuroihin tai yksityishenkilöille. Tutustu sovellukseen: www.workpilots.fi.

Lisää vinkkejä työnhakuun löydät osoitteesta kesaduuni.org.
Ihanaa kesää sinulle, toivottavasti löydät kesätöitä!
Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 05/09/2019 - 22:35
Olen 2019 14 täyttävä (täytän kesäkuussa) tyttö ja haluaisin tietää miten löytäisin Nurmijärvem alueelta kesätyötä? Olen jo tarkastanut tutustu työelämään ja tienaa haut läpi ja hakenut, mutta sinne en päässyt.
Haluaisin tietää onko Nurmijärven alueella muuta mahdolisuutta 05 syntyneen päästä edes mihinkään?
Pe, 05/24/2019 - 10:37
Hei! Hienoa, että olet jo aktiivisesti hakenut kesätyöpaikkoja. Olet ahkera! Toivottavasti ylläolevasta artikkelista on sinulle hyötyä työnhaussa. Voisit esimerkiksi hakea lehdenjakajaksi Nurmijärvelle. Jakelutyön voi aloittaa sinä kalenterivuonna, kun täyttää 14 vuotta. www.jakajaksi.fi-osoitteessa voit lukea lisää ja hakea! Voit tutustua myös Workpilots-sovellukseen, jonka kautta voi päästä keikkatöihin vaikkapa urheiluseuroihin tai yksityishenkilöille lapsenhoitoavuksi: www.workpilots.fi.

Voit käydä juttelemassa lisää kesätyömahdollisuuksistasi esimerkiksi nuorisotyöntekijän kanssa nuorisotilalla: www.nurmijarvi.fi/vapaa-aika_ja_kulttuuri/nuoret/nuorisotilat. Hänellä voi olla sinulle hyviä vinkkejä!
Ihanaa kesää ja tsemppiä työnhakuun! :) Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 05/05/2019 - 18:04
Moi, Olen 13-vuotias tyttö. (täytän 14 lokakuussa) Mistä voisin löytää jonkunlaista työtä Janakkalassa?
Ke, 05/15/2019 - 15:29
Moikka! Toivottavasti sinulle on hyötyä yllä olevasta Töitä 14-vuotiaalle -artikkelista. Voit löytää töitä paikoista, joissa voit tehdä esimerkiksi artikkelissa mainittuja työtehtäviä. Voit etsiä avoimia työpaikkoja artikkelissa mainittujen hakukoneiden avulla, vaikkakin työmahdollisuudet ikäisillesi ovat melko suppeat.
Voit hakea lehdenjakotöitä osoitteessa www.jakajaksi.fi. Kesätöitä voit etsiä osoitteessa kesaduuni.org. Voit lukea, mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea sinua kiinnostaviin paikkoihin kesätöihin.
Ikäistesi on mahdollista työllistyä 4H-yhdistyksen kautta. Voit tutustua yhdistykseen ja ottaa yhteyttä alueesi 4H-yhdistykseen sen sivuilla: www.hameenlinna.4h.fi.
Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.
Voit tienata jonkin verran taskurahaa myös ilman varsinaista työpaikkaa. Vinkkejä löydät täältä Miten saada taskurahaa? -osiosta: www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.

Voit saada lisää neuvoa työnhakuun liittyen esimerkiksi vanhemmiltasi ja paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä. Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kesää! Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 04/03/2019 - 20:53
hei! olen 14-vuotta täyttävä tyttö jyväskylästä ja haluaisin tietää millaista työtä voisin tehdä ennen kesälomaa?
Ti, 04/23/2019 - 16:49
Moikka! Hienoa, että työnteko kiinnostaa sinua. Ikäisellesi sopivia töitä löytyy kattavasti tämän kommenttikentän yläpuolella olevasta artikkelista. Ota siis vinkit haltuun artikkelista! :)

Voit hakea töitä esimerkiksi suoraan haluamastasi työpaikasta käymällä paikan päällä, soittamalla tai sähköpostitse. Paikkakunnallasi ikäisiäsi työllistää esimerkiksi 4H-yhdistys: https://jyvaskyla.4h.fi/toita.
Sinulle voi olla myös hyötyä tästä Nuorten Jyväskylän Discord-kanavasta: https://nuorten.jyvaskyla.fi/nuorten-jyvaskyla/kysyttavaa/nuorten-jyvaskylan-discord-kanava .

Ihanaa kevättä! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 04/02/2019 - 22:11
hei,
olen 13-vuotias poikka täytän täytän 14 toukokuussa. Mistä voisin saada töitä?
Ti, 04/23/2019 - 16:36
Hei Amar!

Hienoa, että etsit töitä ! Voit saada töitä paikoista, joissa voit tehdä esimerkiksi yllä olevassa artikkelissa olevia työtehtäviä. Voit etsiä avoimia työpaikkoja artikkelissa mainittujen hakukoneiden avulla. Lehdenjakotöitä voit hakea osoitteessa www.jakajaksi.fi. Voit etsiä kesätöitä osoitteessa kesaduuni.org. Voit myös lukea, mikä on Tutustu Työelämään ja Tienaa -kesätyöharjoittelu: www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin. Sen kautta voit hakea sinua kiinnostaviin paikkoihin kesätöihin. Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.
Voit tienata jonkin verran taskurahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Vinkkejä siihen löytyy täältä Miten saada taskurahaa? -osiosta: www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.

Voit myös vaikkapa käydä paikan päällä, laittaa sähköpostia tai soittaa johonkin sinua kiinnostavaan työpaikkaan, ja kysyä olisiko heillä sinulle töitä. Työnhakutilanteeseen kannattaa valmistautua hyvin.

Voit saada lisää neuvoa työnhakuun liittyen esimerkiksi paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta, nuorisotilan työntekijältä tai Ohjaamosta. Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kevättä! :) Terkuin, Riina

Sivut