Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 05/29/2020 - 11:22
Moikka! Kiva, että etsit itsellesi kesäksi töitä. Kesätyökausi on jo käynnissä ja monet kesätyöpaikat on jo täytetty. Sinun on kuitenkin mahdollista löytää itsellesi kesäksi töitä. Kannattaa olla aktiivinen ja hakea töitä monista eri paikoista. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sulle hyötyä. Esiteltyjen työnhakukoneiden lisäksi kannattaa etsiä kesätyöpaikkoja osoitteessa https://pikaduuni.fi/ sekä https://kesaduuni.org/. Niistä löytyy nuorille tarkoitettuja töitä kesäksi.

Jos kaipaat neuvontaa työnhakuun, voit jutella tilanteestasi esimerkiksi nuorten chatissa. Chatteja löydät Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Tsemppiä kesätyönhakuun! T. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 05/25/2020 - 23:14
olen 14 vuotias poika ja haluun kesätyö millo saan sen tai ilmotattekste
Pe, 05/29/2020 - 11:16
Moikka! Kiva, kun olet löytänyt tälle sivustolle. Emme valitettavasti välitä työpaikkoja täällä Nuortenelämä.fi-palvelussa, mutta voit halutessasi etsiä tietoa ja vinkkejä työnhakuun täällä Elävää elämää -tietoalueella sekä kysyä neuvoja Kysyttävää-palstalla: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Kesätöitä haetaan yleensä lähettämällä hakemus haluttuun työpaikkaan tai täyttämällä hakulomake työpaikan verkkosivuilla. Hakemuksia saattaa joutua lähettelemään useitakin, ennen kuin sopiva työ kohtaa hakijan. Aktiivisuus ja kärsivällisyys palkitaan.

Voit etsiä töitä itsellesi yllä olevan artikkelin hakukoneiden avulla. Kesätöitä kannattaa etsiä Kesäduuni.org-sivustolta: https://kesaduuni.org/ sekä Pikaduuni.fi-sivustolta: https://pikaduuni.fi/. Niistä löytyy erityisesti nuorille tarkoitettuja kesätyöpaikkoja. Jokaisessa työpaikkailmoituksessa kerrotaan, miten kyseistä työpaikkaa voi hakea.

Kesätöiden hakeminen kannattaa jatkossa aloittaa jo vuodenvaihteen aikaan tai alkuvuodesta. Monet työpaikat käynnistävät kesätyöntekijöiden haun jo silloin.
Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Ma, 05/25/2020 - 23:08
olen 14vuotias haluun mahdollisimman nopee työn
Pe, 05/29/2020 - 11:07
Moi, kiva kuulla, että olet kiinnostunut töiden tekemisestä. Kesätyökausi on alkanut ja monet kesätyöpaikat on jo täytetty. Sinun on kuitenkin vielä mahdollista saada töitä kesäksi. Lisäksi voit saada esimerkiksi ilta- ja viikonlopputöitä koulun ohelle syksyllä. Toivottavasti yllä olevasta artikkelista on sinulle hyötyä työnhaussa.

Emme valitettavasti täällä Nuortenelämä.fi-palvelussa välitä työpaikkoja, mutta voit halutessasi etsiä tietoa ja vinkkejä työnhakuun täällä Elävää elämää -tietoalueella sekä kysyä neuvoja Kysyttävää-palstalla: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tarvittaessa saat neuvoja myös paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta, mikäli siellä sellainen on. Ota selvää: www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet.

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 05/21/2020 - 08:15
Mulla ois tavoitteena saada 2 vuodessa ainakin 4500€ ja olen 13 ensi vuonna menen töihin mutta onko muita vinkkejä tuollaisen rahan saamiseen?
Pe, 05/29/2020 - 10:59
Heips, kiitos kommentistasi. Hienoa, että teet kahden vuoden ajalle suunnitelmaa rahan tienaamiseksi. Suunnitelmallisuudesta on varmasti hyötyä. Kiva myös, että olet menossa ensi vuonna töihin.
Kyllä vain, muitakin vinkkejä rahan tienaamiseen on, kuin palkkatöiden tekeminen! Olipa hyvä, että kysyit. Olemme koonneet vinkit tähän taskurahan tienaamista käsittelevään artikkeliin: www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa. Kannattaa lisäksi tsekkaa Kysyttävää-palstan kysytyimpien kysymysten listalta vastaus kysymykseen "Mitä eri tapoja on tienata rahaa?". Voit saada siitäkin uusia vinkkejä hyödynnettäviksi!

Ihanaa kesää, toivottelee Riina | Nuortenelämä.fi
To, 04/16/2020 - 16:08
Olen 14 vuotias tyttö etsin töitä esim koiran ulkoiluttamista tai lapsen vahdintaa koulun ohelle
To, 04/16/2020 - 16:18
Moi! Mukava kuulla, että etsit töitä. Tuollaiset työtehtävät sopivatkin hyvin ikäisellesi. :)
Jos sinulla tulee mieleen jotain kysyttävää töihin liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Viestiisi vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kevättä!
Terkuin, Riina
Ma, 03/23/2020 - 17:06
Hei! Olen 14v tyttö, etsin töitä tähän koulun ohelle. Mitä kannattaa tehdä?

Sivut