Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 07/10/2020 - 18:15
Kivoja töitä.
Ma, 06/29/2020 - 11:21
Hei
Saako 14 vuotias tehdä töitä henkilökohtaisena avustajana, jos voi niin monta tuntia viikossa?
Kiitos
La, 07/11/2020 - 15:19
Vin tulla töihin Viikon loppu
Ma, 07/13/2020 - 10:48
Hei!
Jos tarvitset tietoa ja neuvontaa viikonlopputöihin tai työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa/

Mukavaa kesän jatkoa! :)
T. Riina
Ke, 07/01/2020 - 15:01
Hei!

14-vuotias voi työskennellä viikossa yhteensä 12 tuntia kouluvuoden aikana. Koulujen loma-aikoina 14-vuotias voi olla töissä enintään 35 tuntia viikossa. 14-vuotias ei voi olla töissä kuitenkaan koko loma-aikaa, vaan korkeintaan puolet loma-ajasta. Eli jos loma on 10 viikkoa, 14-vuotias voi tehdä töitä 5 viikon ajan. (Lisää tietoa saat yllä olevasta jutusta.)

Henkilökohtaisen avustajan työtehtävät vaihtelevat avustettavan tarpeiden mukaan. Kaikki avustajan työtehtävät ja työajat eivät sovi 14-vuotiaalle, eli 14-vuotias ei voi tehdä mitä tahansa henkilökohtaisen avustajan töitä. Jokainen työnantajana toimiva avustajaa tarvitseva henkilö määrittelee työtehtävät itse, joten tehtävänkuva voi vaihdella paljonkin.

Lain mukaan 14-vuotias voi tehdä kevyitä töitä, jotka työympäristö, työn vaatimukset ja sen aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat yllä mainitussa jutussa mainittuja töitä. Eli jos henkilökohtaisen avustajan tehtävät ovat kevyitä, ne eivät vahingoita terveyttä tai kehitystä eikä haittaa koulunkäynnille, laki ei estä 14-vuotiasta tekemästä henkilökohtaisen avustajan töitä.

14-vuotias voi kysyä suoraan työnantajalta, soveltuuko kyseessä oleva henkilökohtaisen avustajan työ 14-vuotiaalle.

Terveisin, Riina
Su, 06/28/2020 - 20:09
Onko todella niin ettei 13v saa työskennellä esim 8 h / viikossa marjan poimijana . että tällöin tarvitsee aluehallintoviraston luvan?
Ke, 07/01/2020 - 14:37
Hei! 13-vuotiasta ei voida lain mukaan palkata töihin. Aluehallintoviranomaisen poikkeuslupaa voi hakea 13-vuotiaalle taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa esiintymiseen ja avustamiseen. Työhön pitää olla erityinen syy. Lähde: https://www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/asiointi/luvat-ja-ilmoitukset/nuoret.

Esimerkiksi mansikkatilan omistaja ei siis voi palkata 13-vuotiasta töihin poimimaan marjoja.
Luonnonmarjojen poimintaan ei kuitenkaan ole ikärajaa, vaan 13-vuotiaskin voi luonnonmarjoja poimia.

Jos 13-vuotias kuitenkin täyttää kuluvana kalenterivuonna 14 vuotta, hänet voidaan kyllä palkata töihin. Häntä koskettaa silloin yllä olevan artikkelit säännöt ja vinkit.

Terveisin, Riina
Ti, 06/09/2020 - 12:05
Toivon löytäväni työn en jaksa olla kotona haluan töihin ja oppia miten työ elämä kulkee haluan työn mahdollisin pian kiitoksia
Pe, 06/12/2020 - 15:06
Hei, ompa kiva että etsit töitä. :) Me emme valitettavasti välitä työpaikkoja Nuortenelämä.fi:ssä, mutta kannattaa lukea vinkit yllä olevasta artikkelista - niiden avulla saatat löytää itsellesi työpaikan, mikäli olet täyttänyt tai täytät tänä vuonna 14 vuotta.

Työpaikan saaminen riippuu monesta asiasta, kuten mistä päin Suomea etsit töitä, minkä ikäinen olet, millaisia töitä haet, kuinka aktiivisesti haet töitä ja millaisia työhakemuksia teet. Ehdottomasti kannattaa olla aktiivinen ja hakea monenlaisia töitä eri paikoista, jolloin työpaikan saaminen on todennäköisempää. Myös reippaasta asenteesta työntekoa kohtaan on varmasti etua!

Avoimia työpaikkoja voit etsiä yllä olevan artikkelin hakukoneiden kautta. Voit hakea töitä myös suoraan sinua kiinnostavasta työpaikasta, vaikka heillä ei olisikaan juuri nyt avoimia paikkoja. Oma-aloitteisuus kannattaa.

Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Ti, 05/26/2020 - 14:26
Moi olen 14-vuotias poika helsingistä ja tarvitsen kesä työn.

Sivut