Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 09/13/2018 - 14:45
Moi Antero! :) Kyllä, sinun on mahdollista työskennellä viikonloppuisin ja/tai lomalla. Voit työskennellä korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa terveyttäsi tai kehitystäsi. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia.

Voit myös varsinaisten palkkatöiden lisäksi/sijasta tienata taskurahaa esimerkiksi hoitamalla perheesi/naapureittesi/sukulaistesi lapsia tai lemmikkejä tai tekemällä koti- ja pihatöitä, joista sinulle sitten maksetaan sovittu summa rahaa. Myös marjoja poimimalla ja pulloja keräämällä voi tienata hieman rahaa.

Jos tahdot vinkkejä työnhakuun ja -tekoon, sinun kannattaa tutustua Nuortenelämä.fi-palvelumme Elävää elämää -tietoalueen Työ ja yrittäjyys -osion eri artikkeleihin. Voit myös kysyä sinulle tutuilta aikuisilta, auttaisivatko he sinua työnhaussa.

Tsemppiä työnhakuun! :)
Syysterkuin, Riina
Ma, 08/20/2018 - 19:22
Hei! Olen 16-vuotias tyttö Vantaalta ja pääsin juuri lukioo. Onko minun mahdollista käydä töissä viikonloppuisin ja lomilla tämän ikäisenä, koska kukaan ei etsi juuri 16-vuotiasta työntekijää tai en ole ainakaan huomannut. Ja mistä voisin etsiä?
Pe, 08/24/2018 - 13:08
Hei Sara!

Kiva kuulla, että työnteko kiinnostaa sinua. Ikäistesi on mahdollista käydä viikonlopputöissä ja työskennellä myös lomilla. Voisit etsiä töitä esimerkiksi osoitteesta lisäduuni.fi. Sieltä löytyy töitä, jotka sopivat ikäisillesi. Lisäksi voit etsiä avoimia työpaikkoja näiden hakukoneiden kautta: Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi ja Duunitori.fi.

Ikäisesi voi päästä töihin esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmojen kautta, joten voit hakea töitä niidenkin sivuilta. Jos sinulle sopivia työpaikkoja ei tällä hetkellä ole avoimena, usein on mahdollista jättää myös avoin hakemus siltä varalta, että töitä löytyisi jatkossa.

Voit myös käydä kysymässä suoraan haluamastasi työpaikasta, pääsisitkö heille töihin. Lisää vinkkejä työnhakuun ja -tekoon voit lukea näistä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen työaiheisista artikkeleista.

Apua työnhakuun saat myös Vantaan Ohjaamosta, johon pääset tutustumaan osoitteessa ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa.

Tsemppiä työnhakuun ja opiskeluun! :)

Terkuin, Riina
La, 07/14/2018 - 23:21
Hei. Olen 15-vuotias poika Jyväskylästä. Aloitan opiskeluni syksyllä ammattikoulussa ja mietin, että voisinkohan tehdä vaikka viikoinlopputyötä koulun ohella.
Ma, 07/16/2018 - 10:35
Hei Aarni!

Onnea opiskelupaikan johdosta! :)

Sinun on mahdollista tehdä viikonlopputöitä koulun ohella. Löydät hyviä vinkkejä työnhakuun ja ikäisillesi sopivien töiden löytämiseen täältä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueelta. Halutessasi voit myös mennä käymään nuorille tarkoitetussa Ohjaamossa, jonka työntekijät voivat auttaa sinua työnhakuun ja opiskeluunkin liittyvissä asioissa. Tutustu paikkakuntasi Ohjaamoon osoitteessa www.jyvaskyla.fi/tyollisyyspalvelut/ohjaamo.

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa kesänjatkoa sinulle! :)

Aurinkoisin terveisin, Riina
Ma, 07/09/2018 - 23:59
Terve! Olen 17 vuotias ja aijattelin että saisinko töitä tämän ikäisennä, tarvitsen rahaa autoon kun täytän 18 vuotta.
To, 07/12/2018 - 10:56
Hei Noel!

Kyllä, sinun on mahdollista saada töitä 17-vuotiaana. :)

Voit etsiä töitä esimerkiksi näiden hakukoneiden kautta:
-Avointyöpaikka.fi
-Indeed.fi
-TE-palvelut
-Oikotie.fi
-Monster.fi
-Duunitori.fi

Lisää vinkkejä työnhakuun löydät Nuortenelämä.fi-palvelumme Työ ja yrittäjyys -tietoalueen eri osioista.

Tsemppiä työnhakuun! :)

Kesäterkuin, Riina
Ti, 05/23/2017 - 22:59
moi olen 15 vuotias poika Kotkasta. olen kiinostunut töihi,että saan vähän taskurahaa itselle. onko jota sopiva?
Ke, 05/24/2017 - 12:00
Moi!
Kiva, että haluat tienata itse omat rahasi. Perinteiset kesätyöt kannattaa hakea jo tammi-helmikuussa, mutta toki jotain lyhytkestoisempia töitä saattaa löytyä vielä nytkin. Kysele rohkeasti sukulaisilta ja tutuilta, olisiko heillä tarvetta esimerkiksi nurmikon leikkaamiseen, laiturin kunnostamiseen tai vaikka rikkaruohojen kitkemiseen, joista voisit saada vähän taskurahaa. Myös lähialueen yrityksiin voit olla yhteydessä ja jättää omat yhteystietosi heille tarvittaessa. Jos onni suosii, voit saada työn, josta pystyt ansaitsemaan taskurahaa myöhemminkin tänä vuonna.

Meidän "Miten saada taskurahaa"-artikkeliimme voit myös perehtyä ja löytää sitä kautta vielä enemmän vinkkejä. Tässä on linkki artikkeliin: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.

Toivottavasti jokin sopiva työ löytyy sinulle. Vietä kiva kesä! Ystävällisin terveisin, Maija -Nuortenelämä.fi
Ma, 04/17/2017 - 23:22
Moi, oon 14-vuotias tyttö ja oon jo monta kuukautta koittanut ettiä jotain sopivaa tämän ikäiselle. Oon erittäin rehti & vastuunottava. Asun Vantaalla, Rajakylässä mutta Helsingissäkin voisin kuljeskella. Pääsisin minä päivänä vaan, kunhan mahdollisesti Tiistaisin & To-La loppuisi ennen 18.00 ja etsiskelen vaan pientä taskurahaa tästä!

Sivut