Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 11/16/2018 - 13:15
Hei!
Hienoa, että haluat auttaa muita! Mukavaa myös, että etsit itsellesi työpaikkaa taksvärkkipäiväksi. Sinun kannattaa aluksi miettiä, mihin työpaikkaan haluaisit päästä kaikista eniten. Sitten sä voit olla suoraan yhteydessä sinne vaikkapa puhelimitse tai soittamalla taikka käymällä paikan päällä kyseisessä paikassa. Kerro itsestäsi ja taksvärkkipäivästä ja voit myös perustella, miksi tahdot juuri kyseiseen paikkaan töihin taksvärkkipäiväksi. Uskon, että sinut otetaan varmasti mielellään vastaan!

Voit myös kysyä apua ja vinkkejä esimerkiksi opettajaltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä, huoltajaltasi tai joltakin muulta sinulle tutulta aikiuselta.

Ihanaa loppuvuotta sinulle! :) Terkuin, Riina
Ti, 10/23/2018 - 18:35
Hei! Olen 14-vuotiast poika Vantaalta. Olisiko mahdollista tehdä jotain töitä viikonloppusin ja vapaa ajallani.
Koska tarvitsesin rahaa.
To, 11/08/2018 - 14:46
Hei Kevin! Kyllä vain se on mahdollista! :) Hienoa, että pyrit itse ansaitsemaan tarvitsemasi rahat. Täältä Töitä 14-vuotiaalle osiosta saat hyviä vinkkejä ikäisellesi sopivista töitä ja sieltä löytyy myös erilaisia kanavia, joiden kautta voit etsiä töitä: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Lisäksi voit kysyä apua työnhakuun esimerkiksi vanhemmiltasi tai vaikkapa Vantaan kaupungin nuorisotyöntekijöiltä. Tässä linkki Vantaan kaupungin sivuille, joilta löytyy neuvoa ja apua tarjoavia tahoja nuorille: http://www.vantaa.fi/vapaa-aika/nuoret/tukea_neuvoa_ja_apua.

Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Ti, 10/16/2018 - 22:07
Moi! Olen 13-vuotias tyttö Kuopiosta, haluaisin jonkinlaisen työn, että voisin ansaita rahaa. Olen tietoinen siitä että alle 14 vuotiaita ei voi palkata töihin. Mutta olisiko mitään muuta, mitä voisin tehdä ansaitakseni tarvitsemani rahat? Lähiseudulla kukaan ei myöskään tarvitse lapsenvahtia tai mitään tämän kaltaista.
Ma, 11/05/2018 - 10:44
Hei Lyydia! Hienoa, että oletkin jo etsinyt itsellesi jotain työtä! Täältä Miten saada taskurahaa? -artikkelista voit löytää tilanteeseesi hyviä vinkkejä, joten kannattaa tsekata: https://www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.

Lisäksi, pian oletkin jo sen ikäinen, että sinut voidaan palkata töihin. :) 14-vuotias tai samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyttä työtä. Voit siis jo miettiä itsellesi jotain palkkatyötä - vaikkapa ylläolevia linkkejä ja vinkkejä hyödyntäen.

Voit myös kysyä joltakin sinulle tutulta aikuiselta apua työnhakuun. Ja esimerkiksi kaupunkisi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti mielellään löytämään jotain työtä, josta ansaitsisit rahaa. Mene siis rohkeasti esim. lähimmälle nuorisotilalle juttelemaan asiasta! :)

Tsemppiä ja mukavaa syksyn jatkoa! T. Riina - Nuortenelämä.fi
Ke, 10/10/2018 - 18:02
Hei olen Leila 16v opiskelen koulussa,haluan saada töitä onko mahdollista että työ on myöskin arkkisin päivinä ,koulun jälkeen ja viikkonloppuna?
Ti, 10/16/2018 - 12:07
Hei Leila! Hienoa, että työnteko kiinnostaa sinua.
Kyllä, voit tehdä töitä koulun jälkeen ja viikonloppuina. Arkena päivällä voit toki myös tehdä töitä, mikäli sinulla on vapaapäivä koulusta. Opiskelijana/koululaisena kannattaa ensisijaisesti keskittyä opiskeluun/koulunkäyntiin ja tehdä töitä sitten kouluajan ulkopuolella. Kannattaa myös kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Työ ei saa vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi eikä haitata koulunkäyntiäsi. Toivottavasti pääset johonkin sinua kiinnostavaan työhön. :)

Tsemppiä työnhakuun! Toivottaa Riina - Nuortenelämä.fi
La, 09/29/2018 - 08:53
Moi! Oon 13.v tyttö Kouvolasta etsisin jotain kivaa työtä mitä voisi tehdä kesällä että talvella. Tarvitsen työtä että saan tienattua rahaa.onko jotain sopivaa?
Ma, 10/15/2018 - 14:37
Hei Sonja! Alle 14-vuotiasta ei valitettavasti voida palkata töihin, muutoin kuin aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla ja silloinkin vain tilapäisesti esiintyjäksi tai avustajaksi taide- ja kulttuuriesityksiin tai samankaltaisiin tapahtumiin.

Voit kuitenkin tienata taskurahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esim. pullojen kerääminen sekä marjojen poiminta ja myynti. Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, tulisiko heille mieleen jotain pientä työtä sinulle, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla muun muassa kesällä nurmikon leikkuu, syksyllä haravointi ja talvella lumen kolaaminen. Ympäri vuoden tehtäviä töitä voivat olla kodin tai auton siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen ja hoitaminen/vahtiminen, lastenhoitotyöt tai jokin muu työ, mikä on ok kaikille osapuolille. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Elävää elämää -osiomme Miten saada taskurahaa? -artikkelista (www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa).

14-vuotiaana sinut voidaankin jo palkata töihin tietyin ehdoin. Voit valmistautua työnhakuun ja -tekoon tämän Töitä 14-vuotiaalle -artikkelin vinkkien avulla: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Ihanaa syksynjatkoa sinulle! :) Tsemppiterkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Ti, 09/04/2018 - 18:58
Moro, olisiko mahdollista työskennellä viikonloppuisin tai vaikka talvilomalla, ole 15-vuotias poika ja olen ysillä mut tarvitsisin rahaa jostakin

Sivut