15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.
14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.
Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.
Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.
Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.
Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).
Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.
Nuortenelämä Riina
Hienoa, että haluat auttaa muita! Mukavaa myös, että etsit itsellesi työpaikkaa taksvärkkipäiväksi. Sinun kannattaa aluksi miettiä, mihin työpaikkaan haluaisit päästä kaikista eniten. Sitten sä voit olla suoraan yhteydessä sinne vaikkapa puhelimitse tai soittamalla taikka käymällä paikan päällä kyseisessä paikassa. Kerro itsestäsi ja taksvärkkipäivästä ja voit myös perustella, miksi tahdot juuri kyseiseen paikkaan töihin taksvärkkipäiväksi. Uskon, että sinut otetaan varmasti mielellään vastaan!
Voit myös kysyä apua ja vinkkejä esimerkiksi opettajaltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä, huoltajaltasi tai joltakin muulta sinulle tutulta aikiuselta.
Ihanaa loppuvuotta sinulle! :) Terkuin, Riina
Kevin
Koska tarvitsesin rahaa.
Nuortenelämä Riina
Lisäksi voit kysyä apua työnhakuun esimerkiksi vanhemmiltasi tai vaikkapa Vantaan kaupungin nuorisotyöntekijöiltä. Tässä linkki Vantaan kaupungin sivuille, joilta löytyy neuvoa ja apua tarjoavia tahoja nuorille: http://www.vantaa.fi/vapaa-aika/nuoret/tukea_neuvoa_ja_apua.
Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Lyydia
Nuortenelämä Riina
Lisäksi, pian oletkin jo sen ikäinen, että sinut voidaan palkata töihin. :) 14-vuotias tai samana kalenterivuonna 14 vuotta täyttävä voi tehdä kevyttä työtä. Voit siis jo miettiä itsellesi jotain palkkatyötä - vaikkapa ylläolevia linkkejä ja vinkkejä hyödyntäen.
Voit myös kysyä joltakin sinulle tutulta aikuiselta apua työnhakuun. Ja esimerkiksi kaupunkisi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti mielellään löytämään jotain työtä, josta ansaitsisit rahaa. Mene siis rohkeasti esim. lähimmälle nuorisotilalle juttelemaan asiasta! :)
Tsemppiä ja mukavaa syksyn jatkoa! T. Riina - Nuortenelämä.fi
Leila
Nuortenelämä Riina
Kyllä, voit tehdä töitä koulun jälkeen ja viikonloppuina. Arkena päivällä voit toki myös tehdä töitä, mikäli sinulla on vapaapäivä koulusta. Opiskelijana/koululaisena kannattaa ensisijaisesti keskittyä opiskeluun/koulunkäyntiin ja tehdä töitä sitten kouluajan ulkopuolella. Kannattaa myös kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin. Työ ei saa vahingoittaa terveyttäsi tai kehitystäsi eikä haitata koulunkäyntiäsi. Toivottavasti pääset johonkin sinua kiinnostavaan työhön. :)
Tsemppiä työnhakuun! Toivottaa Riina - Nuortenelämä.fi
Sonja
Nuortenelämä Riina
Voit kuitenkin tienata taskurahaa ilman varsinaista työpaikkaa. Hyviä keinoja tähän ovat esim. pullojen kerääminen sekä marjojen poiminta ja myynti. Voit myös kysyä vanhemmiltasi ja muulta lähipiiriltä, tulisiko heille mieleen jotain pientä työtä sinulle, josta he maksaisivat hieman palkkaa. Tällaisia töitä voivat olla muun muassa kesällä nurmikon leikkuu, syksyllä haravointi ja talvella lumen kolaaminen. Ympäri vuoden tehtäviä töitä voivat olla kodin tai auton siivous, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen ja hoitaminen/vahtiminen, lastenhoitotyöt tai jokin muu työ, mikä on ok kaikille osapuolille. Lisää taskurahan tienaamisesta voit lukea Elävää elämää -osiomme Miten saada taskurahaa? -artikkelista (www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa).
14-vuotiaana sinut voidaankin jo palkata töihin tietyin ehdoin. Voit valmistautua työnhakuun ja -tekoon tämän Töitä 14-vuotiaalle -artikkelin vinkkien avulla: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.
Ihanaa syksynjatkoa sinulle! :) Tsemppiterkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
Antero
Sivut