Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Miten voi vaikuttaa?

Jokainen vaikuttaa päivittäin asioihin jopa huomaamattaan. Teot voivat olla pieniä, kuten yksittäisen kuluttajavalinnan tekeminen, tai sitten sellaisia, joilla on suurempi näkyvyys ja vaikuttavuus. Tällainen voi olla esimerkiksi kansalaisaloitteen laatiminen. Vaikuttaa voi monin eri tavoin.

Kansalaisvaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla kansalaiset pyrkivät muuttamaan tai säilyttämään yhteiskunnassa vallalla olevia asioita. Yksi keino on äänestäminen. Se ei kuitenkaan ole ainoa keino, jolla asioihin voi yrittää vaikuttaa. Esimerkiksi osallistuminen julkiseen keskusteluun, oman blogin perustaminen tai ryhmäksi järjestäytyminen ovat keinoja tuoda näkemyksiään julki.

Perustuslaki turvaa suomalaiselle oikeuden tehdä aloitteen lain säätämiseksi. Tätä varten on kerättävä 50 000 allekirjoitusta aloitteen taakse kuuden kuukauden kuluessa. Ensimmäinen kansalaisaloite sai taakseen tarvittavan määrän allekirjoituksia vuonna 2012 ja se käsitteli turkistarhauskieltoa.

Vaikuttamisen ei tarvitse olla aina julkista. Päätös ostaa riisiä tietyn kauppaketjun myymälästä on jo vaikuttamista, vaikka sitä ei ajattelisikaan sellaisena. Arjen valinnat ovat kuitenkin omaan elämänpiiriin keskittyvää poliittista toimintaa. Valitsenko auton vai pyörän? Ostanko kengät myymälästä vai nettikaupasta? Etsinkö itselleni uutta hametta käytettynä vai uutena? Jokainen pieni arjen päätös vaikuttaa osaltaan asioihin.

Ei myöskään pidä aliarvioida oman esimerkin vaikutusta. Annanko omalla käytökselläni hyvää esimerkkiä muille? Mitä tapahtuisi, jos kaikki käyttäytyisivät kuten minä?

Nuoret voivat harjoitella asioihin vaikuttamista vaikkapa oppilaskunnassa. Siellä tehtävät päätökset vaativat vastuullista harkintaa ja niillä voi olla vaikutusta koko oppilaitoksen ilmapiiriin. Asioihin voi vaikuttaa myös liittymällä järjestöihin tai yhdistyksiin, jotka ajavat itselle tärkeitä asioita. Sellaisia voivat olla lasten ja nuorten asiat, eläinten oikeudet tai vaikkapa omaan harrastukseen tai ammattiin liittyvä järjestö. Monet kuuluvat esimerkiksi ammattiyhdistykseen.

Useissa kunnissa toimii lasten ja nuorten vaikuttajaryhmiä, joiden taustalla ei ole järjestöjä tai yhdistyksiä. Näistä ryhmistä voi kysyä lisätietoa esimerkiksi opettajalta tai kunnan nuorisotyöntekijältä.

Suomen Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry tukee ja neuvoo nuorten vaikuttajaryhmiä ja edistää nuorten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Nuorisovaltuustoja on useilla paikkakunnilla ja ne työskentelevät nuorten asioiden parantamiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi oman kunnan alueella. 

Allekirjoita nettiadresseja tai luo uusia Adressit.com-palvelussa (avautuu uuteen välilehteen).

Otakantaa.fi-palvelusta löydät ajankohtaiset hankkeet, joihin kaivataan mielipidettäsi (avautuu uuteen välilehteen).

Kiinnostaako kansalaisaloitteeseen osallistuminen tai oman tekeminen?

Kiinnostaako nuorisovaltuustotoiminta?

Onko harrastus- tai kaveripiirilläsi idea kampanjasta, tapahtumasta tai hankkeesta?

Kiinnostaako nuorten osallisuus ja työkalut osallisuuden toteuttamiseen?

Nuorisodelegaatit ovat Allianssin nimittämiä luottamushenkilöitä, jotka edustavat sukupolvensa ääntä, käyvät dialogia ja nostavat keskusteluun nuorten ajatuksia ja toiveita sekä vaikuttavat poliittisiin prosesseihin Suomessa ja kansainvälisestikin.

Mietitkö, millä tavoin voisit vaikuttaa sinulle tärkeisiin asioihin?

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.8.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
La, 02/18/2023 - 09:34
Haluaisin vaikuttaa vanhusten ja köyhien asioihin ym.
Pe, 03/03/2023 - 08:49
Hei!

Mukava kuulla, että haluat vaikuttaa vanhusten ja köyhien asioihin. Vaikuttamisen tapoja on monia - sitten vain etsimään just sulle hyvältä tuntuvat vaikuttamisen tavat! Toivottavasti yllä olevasta jutusta on sinulle apua. Kannustan erityisesti tutustumaan tuohon jutun alaosassa linkattuun Näin voi vaikuttaa -oppaaseen, jossa on esitelty tapoja, joilla nuoret voivat vaikuttaa.

Voit myös kääntyä esimerkiksi paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiden puoleen. He voivat auttaa sinua löytämään just sulle sopivia vaikuttamisen keinoja. He myös osaavat kertoa juuri sinun paikkakunnallasi olevista vaikuttamisen mahdollisuuksista.

Toivottavasti löydät mieluisia vaikuttamisen tapoja!
Mukavaa kevättä toivotellen, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 05/16/2022 - 10:48
.
Ti, 05/03/2022 - 20:27
Todella hyvä artikkeli ,tuotu asioita hyvin esille joita ei välttämättä aina huomaa arjen kiireessä :)
Ma, 05/16/2022 - 10:48
.
Ti, 05/10/2022 - 09:32
Hei, kiitos kommentistasi! Kiva kuulla, että tykkäsit. :)
t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 03/22/2022 - 13:05
hyvä artikkeli
Ti, 03/22/2022 - 13:18
Kiva kuulla, että tykkäsit!
t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 01/31/2022 - 13:34
k
Ti, 11/23/2021 - 14:56
Blogia pitämällä voi vaikuttaa.
Tässä hyvät vinkit:
https://www.arvomedia.fi/blogin-perustaminen/

Sivut