Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta.

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Roolituspalvelu.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry:n Facebook-sivut 
Salkkareiden avustajahakusivusto Facebookissa 
Media-avustajat ry:n sivusto 

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta.

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi.

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189

Sivu päivitetty viimeksi 22.3.2019.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 02/18/2020 - 15:45
Hei Matti!

Voit hakea kesätöitä jo 14-vuotiaana. Rovaniemen kaupugin kesätyöseteliä et voi tänä vuonna vielä hakea, mutta palkalliseen Tutustu työelämään ja tienaa -työharjoitteluun voit jo mennä. Voit suoraan tehdä hakemuksia, laitella viestiä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin tai käydä niissä itse paikan päällä kyselemässä töitä. Töitä hakiessa kannattaa vain olla aktiivinen ja oma reipas itsesi!
Täältä löydät lisää tietoa TTT-harjoittelusta:
https://kesaduuni.org/vastuulliset-kesatyopaikat/opas-kesatyonhakijalle/tutustu-tyoelamaan-ja-tienaa/

Töitä on tarjolla esimerkiksi Osuuskauppa Arinan kesä-ässäksi. Kesä-ässä on 14-17-vuotiaille tarkoitettu mahdollisuus saada töitä S-ryhmän toimipisteissä, joita ovat Rovaniemellä esimerkiksi Salet, Prisma ja S-hotelli Vaakuna. Kesä-ässän hakuaika on 30.4.2020 mennessä.
Täältä voit hakea kesä-ässäksi:
https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/kesa-assaksi-osuuskauppa-arinaan-rovaniemi-sss-r-11829828

Rovaniemellä paras paikka kysellä lisätietoa kesätöistä ja saada apua töiden hakemiseen on Ohjaamo, joka sijaitsee kauppakeskus Rinteenkulmassa Partioaitan takana.

Terveisin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari
To, 02/13/2020 - 20:51
Hei! Olen 13v ja täytän 14 toukokuussa. Asun Oulussa ja mieitin ,että mistä saisi töitä josta saisi edes jonkun summan palkkaa kun tarve olisi.
Pe, 02/14/2020 - 14:45
Moikka. Kerrot viestissäsi, että haluaisit tienata jonkin verran rahaa tekemällä töitä. 14 -vuotiaana sinulla ei vielä ole mahdollista saadaOulun kaupungin kesätyöseteliä työllistymisen tueksi, mutta voisit tutustua "Tutustu työelämään ja tienaa" -kesätyöhön, jossa on mahdollisuus hakea kesätöitä, kunhan täyttää saman vuoden aikana 14 -vuotta. Sinun kohdallasi tämä ehto täyttyy, sillä kerrot täyttäväsi toukokuussa 14 -vuotta. TTT-kesätyömalli tarjoaa nuorelle kahden viikon mittaisen kesätyön, jossa pääsee tutustumaan työntekoon ja samalla saa hyvää kokemusta myös työnhausta. TTT-kesätyötä haetaan suoraan itseä kiinnostavasta työpaikasta. Tarkempaa infoa "Tutustu työelämään ja tienaa" -mallista löydät osoitteesta: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/ . Jos et löydä kesätöitä TTT-mallin kautta, niin voit kysyä vanhemmilta, sukulaisilta tai vaikka naapureilta, jos voisit tehdä heille kotitöitä pientä korvausta vastaan. Kesällä myös marjojen poimimisella ja niiden myynnillä voi myös tienata jonkin verran taskurahaa. Jos kaipaat apua kesätyöpaikan haussa, niin autamme sinua mieluusti Byströmin Ohjaamossa (Hallituskatu 5, Oulu). Meillä voit käydä joka päivä ilman varattua aikaa klo 9-16 välisenä aikana. Tervetuloa!

Terveisin, Karoliina
nuorten tieto- ja neuvontapalvelu, Oulu
Ma, 02/10/2020 - 18:14
Moi! Täytän helmikuussa 14 ja haluisin lahesta hyväpalkkaisen kesätyön, mitään ehdotuksia? ps. kauhee kriisi saada rahaa kerättyä ja paljon:)
Ke, 02/12/2020 - 13:05
Heips! Hienoa, että etsit itsellesi kesätöitä. Lahtelaisille nuorille on olemassa monenlaisia kesätyömahdollisuuksia. Niihin sinun kannattaa tutustua tällä sivulla: https://www.lahti.fi/palvelut/tyo-ja-yrittaminen/lahti-tyonantajana/kesatyopaikat

Yksi mahdollisuutesi lisäksi on Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelu. Siitä saat tietoa esimerkiksi tältä sivulta: https://www.kunkoululoppuu.fi/kesatyo/tutustu-tyoelamaan-hae-kesatoihin/

Lisää neuvontaa saat esimerkiksi nuorten chateissa. Chatteja löytyy Netarista: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/

Toivottavasti myös yllä olevan artikkelin vinkeistä ja neuvoista on sinulle hyötyä työnhaussa.
Tsemppiä kesätyönhakuun! Terkuin, Riina
La, 02/08/2020 - 20:03
Oon kohta 14v poika ja etin kesätöitä Varkaudesta ja Hämeenlinnasta. Mietin et mistä mun kannattas alottaa...
oon laittanu peeässälle jo hakemuksen, mut sieltä ei oo vielä vastattu. Oon vähän ujo ja hiljainen, ja mua kiinnostaa eniten ehkä kaupan alan työt. En asu Hml, mut aatteli mennä sinne pariks viikoks kesällä. Mietin et pitäskö mun mennä esim. joihinki kauppoihi kysymää vai mitä mun pitäs tehä...
Ke, 02/12/2020 - 12:57
Moi! Hienoa, että olet jo laittanut hakemuksen peeässälle. Ole toiveikas, sieltä voidaan hyvinkin vielä vastata. Tietty kannattaa hakea lisäksi muualle, niin kuin pohditkin. Tuo on oikein hyvä keino hakea töitä, että menet paikan päälle kauppoihin kysymään. Se antaa parhaimmillaan reippaan ja oma-aloitteisen kuvan sinusta. Voit kertoa siellä, että olet kiinnostunut kesätöistä ja kysyä, kuka on se henkilö, jonka kanssa voisit keskustella asiasta. Voit myös tsekkaa tietoa netistä eri kauppojen verkkosivuilta heidän kesätyöntekijöiden hakuajasta ja siitä, miten just he toivovat heille haettavan.

Tsekkaa myös Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoittelumahdollisuudet: https://kesaduuni.org/vastuulliset-kesatyopaikat/opas-kesatyonhakijalle/tutustu-tyoelamaan-ja-tienaa/ ja halutessasi hae TTT-harjoitteluun. Toivottavasti myös yllä olevasta artikkelista on sinulle hyötyä työnhaussa.
Jos haluut jutella kesätyönhausta, voit tehdä sen esimerkiksi nuorten chateissa. Chatteja löytyy Netarista: https://www.netari.fi/avoimet-chatit/

Tsemppiä kesätyönhakuun! Toivottelee, Riina
To, 02/06/2020 - 00:48
Olen 13 täytän 14.syksyllä ja asuun espoossa.
To, 02/06/2020 - 09:30
Hei! Jos sinulla on jotain kysyttävää esimerkiksi työhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Siellä kysymyksiisi vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Terkuin, Riina
La, 02/01/2020 - 15:58
Hei! Täytin tammikuun lopuusa 14v, Ja haluaisin kesätyön Kokkolasta. Sattuisko täällä Kokkolassa olemaan jotain kauppaan tai myyntiin liittyvää töitä jotka ottais 14v töihin? Vois vaikka iha olla koulun jälkeen ei haittaa
On siis kiinostunu kauppa ja myyntiin liittyvii asioihin.
Kiitos:)

Sivut