Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Töitä 14-vuotiaalle

Jos olet 14-vuotias tai täytät samana kalenterivuonna 14 vuotta, saat tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Voit tehdä työtä:

1) enintään puolet koulusta annettavasta loma-ajasta. Jos kesälomasi kestää 10 viikkoa, voit tehdä kesätöitä loman aikana 5 viikkoa.
2) tilapäisesti myös koulutyön aikana lyhytaikaisissa työsuorituksissa.

Sinulla on myös mahdollisuus työskennellä tilapäisesti erityisestä syystä esiintyjänä tai avustajana taide- ja kulttuuriesityksissä sekä muissa vastaavanlaisissa tilaisuuksissa.

Työsopimus

14-vuotiaana tarvitset työsopimukseen huoltajan allekirjoituksen. Voit myös solmia työsopimuksen itse, mikäli sinulla on siihen huoltajasi lupa. Huoltajallasi on oikeus purkaa työsopimus, mikäli purkaminen on tarpeellista kasvatuksesi, terveytesi tai kehityksesi takia.

Työsopimus on aina järkevää solmia kirjallisesti. Mikäli sopimusta ei solmita kirjallisesti, sinulla ja huoltajallasi on silti oikeus pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys työsopimuksen ehdoista, ellei kyse ole vain yhtä päivää koskevasta kotitaloustyöstä työnantajan kodissa. Työnantajan velvollisuus on kertoa työsopimuksen ehdot pyydettäessä.

Työaika

Voit tehdä kouluvuoden aikana töitä yhteensä 12 tuntia viikossa. Vapaapäivinäsi (esim. viikonloppuisin) saat tehdä työtä enintään 7 tuntia päivässä. Koulupäivinä saat työskennellä enintään 2 tuntia päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Jos siis teet koulupäivän jälkeen töitä 2 tuntia, koulupäiväsi pituus ei saa olla tuona päivänä yli 6 tuntia.

Koulujen loma-aikoina voit olla töissä enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa.

Työaikasi tulee sijoittua kello 8:n ja 20:n väliseen aikaan. Työn järjestämisestä johtuvista painavista syistä voit kuitenkin tehdä töitä myös kello 6:n ja 20:n välisenä aikana.

Jos teet kotitaloustyötä työnantajasi kodissa, saat työskennellä klo 23:een asti, mikäli myöhään työskentelemiseen on jokin erityinen syy.

Lepoaika

Sinulle on annettava vähintään 14 tuntia kestävä keskeytymätön lepoaika vuorokaudessa. Jos siis työpäiväsi päättyy edellisenä iltana klo 20, voit seuraavana päivänä mennä töihin aikaisintaan klo 10. Sinun täytyy myös pitää viikoittain yksi vähintään 38 tunnin keskeytymätön vapaa-aika.

Jos työaikasi on vuorokaudessa yli 4,5 tuntia, sinulla on oikeus pitää 30 minuutin tauko, jonka aikana saat poistua työpaikaltasi.

Ylityö- ja hätätyö

Alle 15-vuotiasta ei saa pitää ylityössä eikä hätätyössä.

Lähde: Finlex, Laki nuorista työntekijöistä 19.11.1993/998.

VINKKEJÄ 14-VUOTIAALLE SOPIVISTA TÖISTÄ:

Tässä listassa on muutamia esimerkkejä sellaisista töistä, joita voit 14-vuotiaana tehdä:

Virvokkeiden, lippujen ja vastaavanlaisten tuotteiden myyntityö kilpailuissa, näyttelytilaisuuksissa tai samankaltaisissa tilaisuuksissa.
Selvitä olisiko paikkakuntasi urheiluseuroilla tai muilla järjestöillä tapahtumia, joissa olisi tarvetta lipunmyyjille.

Lähettityö sekä lehtien ja mainosten jako.
Mainostenjakotyötä voit etsiä vaikkapa jakajaksi.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Esiintymiset ja muu työskentely taide-, kulttuuri- ja vastaavissa tilaisuuksissa.
Jos sinulla bändi, voit koittaa saada keikkoja vaikkapa paikallisiin tapahtumiin ottamalla yhteyttä tapahtumien järjestäjiin. Pikkujouluaikaan myös tiernapoika- ja tiernatyttöesityksille on kysyntää. Voit tarjota omaa esitystäsi erilaisiin tapahtumiin vaikkapa lehti-ilmoituksen avulla.
Jos omaat näyttelijänlahjoja, voit koittaa myös päästä esiintyjäksi elokuviin ja mainoskuviin esimerkiksi roolituspalvelujen kautta:

Roolituspalvelu Filmona.fi 
Klaffi Productionsin Facebook-sivut 
Ohjelma-avustajat ry
Salkkareiden avustajahakusivusto
Media-avustajat ry

Kirjoittaminen, toimittaminen, viestintä ja muu mediatyö.
Ota selvää, olisiko esimerkiksi paikallisessa sanomalehdessä tarvetta nuorelle kolumnistille. Kirjoittamista, toimittamista ja mediatyötä voi harjoitella myös nuorten toimituksissa. Paikkakuntasi nuorisotyöntekijä osaa kertoa sinulle, onko paikkakunnallasi nuorten toimitusta.

Puutarha- ja maataloustöissä istutus-, poiminta- ja aputyöt sekä vaarattomien kotieläinten ruokinta.
Monilla paikkakunnilla avustavia tämän tyyppisiä töitä voi päästä tekemään 4H-yhdistyksen kautta. Saat lisätietoa 4h-yhdistyksen sivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Tarjoudu avuksi tuttaville ja sukulaisille esimerkiksi marjanpoimintaan, koiran ulkoilutukseen, lehtien haravointiin, lastenhoitoon yms. Voit etsiä lastenhoitotöitä myös osoitteessa babysits.fi (avautuu uuteen välilehteen).

Esimerkiksi lasten, vanhusten ja lemmikkien hoitotöitä ja siivoustöitä löytyy osoitteessa yoopies.fi/jobs (avautuu uuteen välilehteen).

Kauppaliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten näytteille asettelu ja hintojen merkitseminen, tavaroiden lajittelu ja pakkaus sekä myyntityö, ei kuitenkaan työ valintamyymälöiden kassoilla.

Avustavat toimistotyöt

Majoitus- ja ravitsemisliikkeissä tehtävät avustavat työt kuten kattaukseen liittyvät työt sekä annostelu- ja myyntityö.

Teollisuudessa tehtävät pienehköt avustavat työt, joita tehtäessä tai joiden läheisyydessä ei käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Varastotyössä ja vastaavassa tavaroiden vastaanotto, lajittelu, käsittely ja lähetys sekä merkintä- ja laskentatyö.

Puhtaanapito- ja siivoustyössä huoneistojen, esimerkiksi toimistojen siivous siten, että työssä ei saa käsitellä aineita tai välineitä, jotka voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa tai haittaa.

Muut kevyet työt, jotka työympäristö, työn vaatimukset, työn aiheuttama vastuu sekä ruumiillinen ja henkinen kuormittavuus huomioon ottaen vastaavat edellä mainittuja töitä.

Voit hakea kaikkia edellä mainittuja töitä kysymällä suoraan työtä jostakin kyseisen alan liikkeestä tai hakemalla vapaita paikkoja hakukoneiden kautta:

Avointyöpaikka.fi 
Indeed.fi 
TE-palvelut 
Oikotie.fi 
Monster.fi 
Duunitori.fi 

Workpilots-sovelluksen kautta voit löytää helposti ja nopeasti keikkatöitä (linkki avautuu uuteen välilehteen), vaikka sinulla ei olisi aiempaa työkokemusta tai koulutusta. 

Muista myös katsoa oman paikkakuntasi nettisivuilta, minkälaisia kesätöitä heillä on tarjolla! Saat lisätietoa kesätöiden hakemisesta Nuortenelämä.fi-sivuston kesätyö-osiosta.

Taskurahaa voi tienata myös muuten kuin palkkatyötä tekemällä. Taskurahavinkkejä käsittelevästä artikkelista löydät lisätietoa siitä, miten hankkia pikkurahaa vaikkapa vaatteiden tai puhelimen ostoon.

Lähde: Finlex, Sosiaali- ja terveysministeriön asetus nuorille työntekijöille sopivien kevyiden töiden esimerkkiluettelosta 25.4.2012/189 (avautuu uuteen välilehteen)

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ti, 02/09/2021 - 14:33
Hei! Siis en ymmärtänyt, täytän lokakuussa 15 olen siis syntynyt 2006, saanko kesätöitä mistään ja millä ehdoilla?
Pe, 02/12/2021 - 09:37
Hei Nooa!

Voit hakea koko kesän kestäviä kesätöitä, kun olet suorittanut oppivelvollisuutesi eli kun olet päässyt ysi luokalta. Tätä ennen voit tehdä töitä vain puolet loma-ajastasi ja sinua koskee 14-vuotiaille tarkoitetut neuvot ja ehdot.
Monet paikat ottavat kuitenkin kesätyöntekijöitä lyhyemmäksikin aikaa, joten jos haet töitä hyvissä ajoin, pääset varmasti töihin!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Su, 02/07/2021 - 15:25
Moikka! Olen 13/07 tyttö ja täytän kesällä 14v ja halusin kysyä et onko mahdollisuus työskennellä Nummelassa lehtien jakajana?
Ma, 02/08/2021 - 15:53
Moi Heleri!

Voit etsiä lehtienjako työtä sivustolta jakajaksi.fi. Sieltä löytyy kohta "jätä työhakemus". Sen kautta voit hakea lehtienjakotöitä juuri haluamaltasi alueelta. Kannattaa lukaista myös yllä olevassa artikkelissa mainitut vinkit ja kurkata, löytyisikö töitä vaikkapa Duunitorista tai TE-palveluiden kautta.
Tsemppiä työnhakuun!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Pe, 01/29/2021 - 18:24
Jos täyttää tämän vuoden elokuussa 15 vuotta, niin koskeeko henkilöä se, että saa työskennellä vain puolet kesälomasta?
Ti, 02/02/2021 - 13:34
Hei!

Lain mukaan nuoren tulee olla täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut oppivelvollisuutensa, jotta voisi työskennellä esimerkiksi koko kesän. Eli jos oppivelvollisuuden suorittaminen on kesken ja on alle 15-vuotias, töitä voi tehdä vain puolet kesälomasta.
Kesätöiden hakemisessa kannattaa olla ajoissa!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi
To, 12/31/2020 - 21:52
Hei. Olen kuullut muilta että meillä pitäisi olla joku tietty kortti johon tilille palkka laitetaan, ilman sitä korttia palkkaa joko ei anneta tai annetaan puolet tai vähempi siitä normaalista palkasta. Pitääkö asia paikkansa ja jos se pitää niin mikä kortti se on?

ystävällisin terveisin. Ayram :)
Ma, 02/01/2021 - 16:18
Hei!

Tarkoitatkohan verokorttia?

Jos et toimita verokorttia työnantajalle, joutuu työnantaja tekemään ennakonpidätyksen 60 % mukaan. Sinun ei tarvitse vielä maksaa veroja, jos tienaat alle 14000 euroa vuodessa. Muista silti, että sinun pitää kuitenkin antaa työnantajallesi verokortti, vaikket tienaisikaan niin paljoa. Kannattaa lukea Kunkoululoppuu.fi:n artikkeli Aika hankkia verokortti!, löydät sen täältä->
https://www.kunkoululoppuu.fi/aika-hankkia-verokortti/

Jos jokin jäi vielä epäselväksi, niin kysy rohkeasti Nuortenelämä.fi:n Kysyttävää-palstalla: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

T. Sini – Nuortenelämä
La, 12/26/2020 - 19:22
Hei! joss 14v täyttää samassa vuodesa 15v voiko hän silloin etsiä töitä 15 vuotiaille vaikka hän on vielä 14v?
Ma, 02/01/2021 - 15:51
Hei!

Jos täytät tänä vuonna 15 vuotta, voit hakea 15-vuotiaille suunnattuja töitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos sinulla on vielä peruskoulu kesken, pätevät 14-vuotiaille tarkoitetut ohjeet myös sinuun. Lue ihmeessä artikkeli Töitä 15-vuotiaalle täällä Nuortenelämä.fi-sivulla.

Onnea työnhakuun!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi

Sivut