Vastaa kyselyyn kansalaisaloitteen ikärajasta, osallistumisesta ja demokratiasta!

19.05.2021

Oikeusministeriö selvittää lasten ja nuorten mielipiteitä kansalaisaloitteen ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen ikärajoista ja äänioikeusikärajoista.

Lasten ja nuorten mielipiteitä halutaan kuulla myös siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta alle 18-vuotiaat pystyisivät nykyistä paremmin osallistumaan ja vaikuttamaan heitä itseään kiinnostavien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon.

Kaikilla lapsilla ja nuorilla on lain mukaan oikeus kertoa mielipiteensä ja osallistua päätöksentekoon heitä koskevissa asioissa. Suomessa vaaleihin osallistuminen ja äänestäminen on mahdollista vain täysi-ikäisille. Myös kansalaisaloitteen ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen tekemisen ja kannattamisen ikäraja on Suomessa 18 vuotta. Koska alaikäiset eivät voi asettua ehdolle vaaleissa, äänestää tai tehdä kansalaisaloitteita, lapsille ja nuorille on kehitetty muita vaikuttamisen tapoja. 

Oikeusministeriön kyselyssä kysytään lasten ja nuorten mielipiteitä seuraaviin aiheisiin liittyen:

  • KANSALAISALOITTEEN JA EU-KANSALAISALOITTEEN IKÄRAJA
  • ÄÄNIOIKEUSIKÄRAJA
  • OSALLISTUMINEN JA VAIKUTTAMINEN

Kerro Sinun mielipiteesi vastaamalla kyselyyn nimettömänä osoitteessa www.nuortenideat.fi. Kysely on avoinna Nuortenideat.fi-verkkopalvelussa 9.6.2021 asti.

Viasta johtuen lomakkeen kaikkiin kysymyskohtiin on tällä hetkellä pakko kirjoittaa jotain, jotta vastaukset voi lähettää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.