Tarinoita sateenkaarinuoruudesta

28.01.2014

Millaista on elää nuorena, kun on lesbo, homo, bi, transihminen, transvestiitti, sukupuoleton, intersukupuolinen, queer, aseksuaalinen tai muuten haastaa seksuaalisuuden ja sukupuolen normeja? Entä millaista se oli ennen? Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto keräävät kirjoituksia sateenkaarinuoruudesta Suomessa ennen ja nyt.

Kirjoitusohjeet: www.finlit.fi/arkistot/keruut/sateenkaarinuori/

Kirjoituskeruu on avoinna 27.1.-30.4.2014. Osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat ja kirjoituskeruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

Suomessa on kerätty mittavat kokoelmat tavallisten ihmisten kokemuksia, kertomuksia ja elämäkertoja. Kertomuksia sateenkaari-ihmisten elämästä on silti edelleen vain vähän, koska aiemmin moni ei pystynyt kertomaan vapaasti omasta elämästään. Avoimuus on lisääntynyt, ja toisaalta vähemmistöjen kokemusten arvo tutkimusten aineistona on tunnustettu. Sateenkaarinuorena nyt ja ennen -keruu lisää osaltaan vähemmistöjen näkyvyyttä arkistoissa.

Kirjoitukset arkistoidaan Kansanrunousarkistoon ja Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Kirjoituksia käytetään myös Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen aineistona. Viime vuonna tutkimushankkeessa kerättiin mittava kyselytutkimus sateenkaarinuorten hyvinvoinnista. Kirjoituskeruun tulokset täydentävät kyselytutkimuksen tuloksia tarjoamalla sateenkaarinuorten ja -aikuisten oman, vapaasti kerrotun näkökulman.

Lisätietoa:
tutkija Riikka Taavetti, p. 020 755 2693, riikka.taavetti(at)nuorisotutkimus.fi

1 Kommentti
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 02/09/2015 - 09:58
:)