Nuorisovaalit tuovat politiikan ja vaikuttamisen lähemmäs nuoria

20.02.2014

Nuorten varjovaalit järjestetään keväällä peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa ympäri Suomen. Nuoret, alle 18-vuotiaat oppilaat ja opiskelijat pääsevät kokemaan aidon äänestystilanteen ensimmäistä kertaa nyt myös europarlamenttivaalien yhteydessä.

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry kokoaa nuorten äänet valtakunnallisesti yhteen ja tulos julkistetaan vaaliviikon tiistaina 20.5.2014. Edellisen kerran nuorisovaalit järjestettiin presidentinvaalin yhteydessä, jolloin Nuorisovaalit PRESSA -hankkeeseen osallistui 640 oppilaitosta.

  • Ilmoittautuminen on auki osoitteessa www.nuorisovaalit.fi
  • Vaali järjestetään koululla 2.-15.5. ja tulos ilmoitetaan Allianssille 16.5. mennessä
  • Valtakunnallinen tulos julkistetaan tiistaina 20.5.

Nuorisovaalit ovat osa koulujen demokratiakasvatusta ja niissä opetellaan, miten vaalit ja demokratia toimivat sekä miten äänestäminen tapahtuu. Allianssi innostaa aktiivisuuteen myös niitä nuoria, joilla ei vielä ole äänioikeutta. Varjovaalit sopivat hyvin oppilaskunnan tai nuorten oman vaikuttajaryhmän järjestettäviksi. Ohjeet uurnavaalin toteutukseen sekä valmiit vaaliliput löytyvät nettisivuilta osoitteesta nuorisovaalit.fi.

Omaa ehdokasta voi etsiä esimerkiksi huhtikuussa avattavan nuorten vaalikoneen avulla osoitteessa www.nuortenvaalikone.fi. Vaalikoneeseen on kerätty kysymyksiä nuorilta ja se toteutetaan kolmella kielellä.

Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhteistyöjärjestö, jonka jäseninä on 120 valtakunnallista nuoriso- tai kasvatusalan järjestöä. Europarlamenttivaaleihin liittyen Allianssi on laatinut omat vaalitavoitteensa, joissa nuorten asioita nostetaan EU-tason keskusteluun. Näitä tavoitteita voi käyttää keskustelun pohjana myös nuorten kanssa.

Lisätietoja www.alli.fi/eurooppatavoitteet

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.