Nuori kuljettaja hyötyy ajopalautteenantojärjestelmästä liikenteessä

17.06.2014

Uuden kuljettajan ajopalautejärjestelmä antaa hyvät mahdollisuudet vanhemmalle tukea nuoren kehittymistä turvalliseksi kuljettajaksi, selviää Trafin vetämän tutkimushankkeen ennakkotuloksista. Erityisesti järjestelmän käyttö näyttää vähentäneen suurten ylinopeuksien määrä.

”Erinomaista, että palautteen saaminen vähentää nuorten ylinopeuksia, jotka ovat aina riski liikenteessä”, iloitsee tieliikennejohtaja Sami Mynttinen: ”Tavoitteenamme onkin, että nuorten kuljettajien ensimmäisen vuoden onnettomuuspiikki saataisiin katkaistua ja ajopalautejärjestelmä näyttää tuovan apua tähän.”

”Tarkoitus on kannustaa kuljettajia pohtimaan omaa ajotapaansa kokonaisuutena, minkä takia palautejärjestelmä ei esim. huomauta ylinopeuksista jatkuvalla piipityksellä. Kuljettajat yleensä tietävät ajavansa ylinopeutta ja siksi ylinopeudesta välittömästi huomauttavien laitteiden vaikutukset eivät ole olleet kovin suuria ja pysyviä”, kertoo VTT:llä hanketta vetänyt, johtava tutkija Harri Peltola.

Trafin tarkoituksena on kehittää koko kuljettajantutkintoa eli ajokortin hankintaan liittyviä teoria- ja ajokokeita mahdollisimman vaativiksi, selkeiksi ja älykkäiksi.

”Ajokorttikokeiden pitäisi mahdollisimman hyvin varmistaa se, että kortin saanut selviää liikenteessä. Olemmekin erittäin innostuneita kaikista automatisoinnin ja älyteknologian mahdollisuuksista, jotka vievät ajokorttikokeita entistä kehittyneempään suuntaan. Ehkä tulevaisuudessa on mahdollista esim. korvata joku osa tutkinnosta käyttämällä tätä nyt testattua ajopalautejärjestelmää”, visioi Mynttinen.

Ajopalautejärjestelmää lähdettiin kehittämään ensisijassa nuorille, jotta he saisivat palautetta omasta ajamisestaan ja pystyisivät helposti vertaamaan omaa ajotapaansa muiden ajoon. Tutkimuksen myötä tuli kuitenkin ilmi, että sovellus antaa myös erinomaisen keinon vanhemmille tukea vasta kortin saanutta nuorta. Tutkimushankkeen lopulliset tulokset ja loppuraportti valmistuvat syksyn aikana. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.