Lukuviikko on nyt

07.04.2021

Lukuviikon kanssa samaan aikaan on aikakauslehtiviikko, joka toimii myös Lukuviikon tukijana. Aikakauslehtiviikon aikana on yli 100 digilehteä avoinna luettavissa heidän sivuiltaan. 

LUKUTAITO ON TULEVAISUUDEN TURVA 

Meillä on Suomessa lähtökohtaisesti hyvä tilanne, kun on oppivelvollisuus ja hyvä peruskoulu, jossa saa opetusta ja tukea lukemiseen. Suurin osa suomalaisista oppii lukemaan jo alakoulussa ja sitä harjoitetaan pitkin peruskoulua. 

Lukutaito takaa tulevaisuudessa monta tärkeää asiaa oman elämän kannalta. Sen avulla voi opiskella uusia asioita, opiskella toisia kieliä ja pysyä maailmanmenossa mukana. Vaikka erilaiset videot lisääntyvät päiväpäivältä, niin lukutaidon tärkeys säilyy yhteiskunnassa edelleen. 

Omien asioiden hoitaminen erilaisissa palveluissa edellyttää lukutaitoa. Ilman sitä ei voi hahmottaa palveluiden toimintaa ja sääntöjä tai ylipäätänsä käyttää niitä, jos ei omaa lukutaitoa. 

MISTÄ LUETTAVAA? 

Suomessa on hyvä kirjastojärjestelmä, joka kattaa lähes koko maan. Kirjastosta voi lainata monenlaisia kirjoja moneen tarpeeseen ja ilmaiseksi, joten se on kaikkien ulottuvissa oleva palvelu. Kirjastoilla on nykyään myös erilaisia e-kirjoja, joten aina ei tarvitse mennä fyysisesti paikalle kirjastoon. 

Myös kirjastoauto palvelee syrjemmässä asuvia, joka helpottaa fyysisten kappaleiden lainaamista. Kaikki eivät tykkää lukea e-kirjoja tai eivät omista sopivaa laitetta, niin on hyvä olla myös erilaisia lukemisen mahdollistavia malleja. 

PALVELUT LUKIVAIKEUDESTA KÄRSIVILLE 

Kaikille lukutaito ei ole itsestään selvyys, mutta onneksi siihen on olemassa ratkaisuja erilaisissa palveluissa. Ainakin suurimmissa kirjastoissa on e-aineiston rinnalla myös mahdollisuus lainata ilmaiseksi muun muassa äänikirjoja. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimii Celia-palvelu, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa. Celian palvelu on tarkoitettu kaikille, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Kaikista näistä edellä mainituista palveluista saat lisää tietoa lähimmästä kirjastosta ja heidän verkkosivuiltaan. 

Celia-palvelussa on saatavilla ainakin osa peruskoulun oppikirjoista. Lisäksi palvelussa on myös pääsykoe- ja opiskelukirjoja, joten jatko-opiskelumahdollisuus ei välttämättä jää kiinni lukivaikeuksien vuoksi. Celia-palveluun voi esittää myös omia toiveita, mistä olisi hyvä olla versiot saatavilla. 

Celia-palveluun pääset myös käsiksi kirjaston välityksellä olemalla heihin yhteydessä oman lukivaikeuden tiimoilta. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.