Kirjoituskilpailu EU:n laajentumisesta on alkanut!

17.11.2014

Euroopan komissio on avannut kirjoituskilpailun "Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia." Kirjoituskilpailu on tarkoitettu  18–25-vuotiaille eurooppalaisille nuorille. Valittavana on jompikumpi tai molemmat seuraavista aiheista:

1. Millaisia kokemuksia sinulla on Euroopan unionin laajentumisesta?
2. Kuinka laajentunut Euroopan unioni voi vastata tulevaisuuden haasteisiin?

Kilpailu päättyy 27. helmikuuta 2015 klo 12.00 (Keski-Euroopan aikaa), ja siihen voivat osallistua 18–25-vuotiaat nuoret kaikista EU:n 28 jäsenvaltiosta.

Kansallisten tuomarien valitsemat voittajat (yksi kutakin maata kohti) kutsutaan kolme päivää kestävälle opintomatkalle Brysseliin. Euroopan komissio julkaisee voittaneet artikkelit, ja niitä tarjotaan julkaistavaksi myös Euroopan suurimmissa medioissa.

Kilpailun suomenkieliset säännöt:
http://event.iservice-europa.eu/documents/Writing_Competition_Competition_rules_fi.pdf

Lisätietoja myös EU-komission laajentumisasioiden pääosaston verkkosivustolta:
http://ec.europa.eu/enlargement/news_corner/writing-competition/index_en.htm

"EU:n laajentumispolitiikka on eurooppalaisen rauhanprojektin kulmakivi. Kun EU auttaa naapurimaitaan niiden EU-jäsenyyspyrkimysten toteuttamisessa, se edistää samalla vakautta ja hyvinvointia kaikkialla Euroopassa. Uskon, että saamme tähän kilpailuun runsaasti innostavia ja luovia kirjoituksia. Ne toimivat inspiraationa nuorten eurooppalaisten uudelle sukupolvelle, joka tulevaisuudessa rakentaa yhteistä Eurooppaamme." – Johannes Hahn, Euroopan naapuruuspolitiikasta ja laajentumisneuvotteluista vastaava komissaari
 

1 Kommentti
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 02/11/2015 - 22:28
Kuten monet ovat sanoneet, EU:n laajentumispolitiikka tekee EU:sta turvallisemman sekä tasapainoisemman, ja tekee jäsenmaiden välisestä yhteistyöstä huomattavasti sujuvampaa. Ajatus on hyvä, mutta sen saavuttamiseen on tehtävä ankarasti töitä. Osa jäsenvaltioista on varakkaampia ja vakaampia kuin toiset, ja tämä aiheuttaa epävakautta EU:n sisällä; miten tyydyttää oman maan kansalaisia sekä vankistaa jäsenvaltioiden yhteistyötä? Itse olen kyllästynyt kuuntelemaan kansanedustajien lupauksia tyhjästä huomisesta ja paremmasta tulevaisuudesta, kun vastauksia ei saada ja lupauksiin ei tule minkäänlaista takuuta. Toisaalta itse matkailualan opiskelijana näen asiat jokseenkin positiivisena omalta ja kanssaopiskelijoiden/nuorten osalta; laajentunut EU antaa mahdollisuudet matkustaa ja opiskella vapaasti, kehittää itseään ja tutustua uusiin kulttuureihin ilman rajoja. On mahdollista työskennellä uusissa maissa ilman, että tarvitsee pelätä.
Selvää on, että suurin haaste EU:lle on talous. Toiset jäsenmaat eivät ole yhtä varakkaita kuin toiset, ja tämä aiheuttaa (ja on aiheuttanut) komplikaatioita. Toisaalta ilman laajentumista ulkopuolelle jäävät maat jäisivät taloudellisiin ongelmiin, mutta EU turvaa heidän taloutensa muiden valtioiden kustannuksella. Tulevaisuuden haasteisiin voisi vastata siten, että ei hyväksyttäisi liikaa jäsenvaltioita. Mitä enemmän EU:ssa on esim. taloudellisesti, poliittisesti ja kulttuurillisesti erilaisia jäsenmaita, sitä enemmän hankaluuksia ilmenee. Jokaisen jäsenvaltion tulisi keskittyä ensisijaisesti omaan valtioonsa ja sen kehittämiseen, ja tämän jälkeen vasta keskittyä muihin jäsenvaltioihin.