Kampanja herättää: Sukupuoli määrää liian usein uravalinnan

03.09.2014

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tiedote 163/2014, 29.8.2014

Viestintäkampanjan mainoksessa ”alapää” puhuu mitä puhuu, mutta ”pää” kerää rohkeutensa, tukkii ennakkoluuloisen huutelijan suun ja tekee järkevän päätöksen. Mistä oikein on kysymys?

Työ- ja elinkeinoministeriön Valtava-kehittämisohjelman 1.9.2014 käynnistämä viestintäkampanja haluaa kiinnittää nuorten sekä heidän vanhempiensa ja opinto-ohjaajiensa huomion tärkeään yhteiskunnalliseen epäkohtaan: Suomen työmarkkinat ovat erittäin kahtiajakautuneet.

– Meillä on paljon ”miesten töitä” ja vastaavasti monia hyvin naisvaltaisia aloja, toteaa sukupuolten tasa-arvon edistämisen ja valtavirtaistamisen ohjelman päällikkö, neuvotteleva virkamies Hillevi Lönn.

– Kahtiajakautumisen purkaminen on mittava tavoite, ja nuorissa on toivo muutoksesta, Lönn jatkaa. Lönnin mukaan nuoret, heidän opettajansa ja vanhempansa tarvitsevat ensi kädessä kuitenkin tietoa. – Tätä kansantaloudellistakin ulottuvuutta sisältävää aihetta ei tunneta kovin hyvin, Lönn toteaa.

Kampanjan tarkoitus on rohkaista

– Ammatti kannattaa valita omien kiinnostuksen kohteiden ja lahjakkuuden perusteella sen sijaan, että noudattaisi aikansa eläneitä sukupuolirooleja, Lönn toteaa. Lönnin mukaan syyllistämisen sijasta nuoria kehotetaan pitämään rohkeasti päänsä.

Viihteellinen, leikkimielinen ja räväkkä kampanja näkyy katukuvassa 16:lla paikkakunnalla sekä televisiossa. Siihen törmää varmasti myös sosiaalisessa mediassa. Opinto-ohjaajille on valmistettu ammatinvalinnan kysymyksiä käsittelevä tuntiaineisto. Vuorovaikutteinen kampanja haastaa nuoret miettimään sukupuolen merkitystä ammatinvalinnassa, tekemään oman videon ja jakamaan sitä sosiaalisessa mediassa. Aikuiset voivat testata omien ammattiasenteidensa nykyaikaisuutta ja jakaa tulokset verkossa.

Kampanjan verkkosivut löytyvät osoitteesta: tietoaineistoon www.alapaalla.fi/tietoa_kampanjasta.php
Kampanja YouTubessa: www.youtube.com/user/AlaPaalla
Kampanja Facebookissa | Kampanja Twitterissä #AlaPäällä

Lisätiedot: neuvotteleva virkamies Hillevi Lönn, TEM, puh. 029 504 8028 ja tiedottaja Jenni Hakala, TEM, puh. 050 386 9942

 

 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.