Jäikö opiskelupaikka saamatta?

18.06.2019
1. Hae vapaaksi jääneitä koulutuspaikkoja
Täyttämättä jääneitä lukiopaikkoja löytyy lisähaussa Opintopolusta 14.6.2019 alkaen. Tarjonta elää jatkuvasti ja sitä kannattaa seurata säännöllisesti.
Ammatillisiin koulutuksiin haet jatkuvassa haussa. Hakuajat ja hakumenettelyt vaihtelevat koulutusten mukaan. Paikkoja voit etsiä Opintopolusta tai oppilaitosten nettisivuilta. 
 
2. Hae perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan ammatilliseen koulutukseen
Koulutukset löytyvät Opintopolusta. Hakuaika on 21.5.–23.7.2019. Valmistavan koulutuksen jälkeen on mahdollista saada yhteishaussa kuusi lisäpistettä lisäopetuksesta ja olla samalla viivalla vasta peruskoulun päättötodistuksen saaneiden kanssa.
Kymppiluokalla (perusopetuksen lisäopetus) voit
  • korottaa peruskoulutodistuksen arvosanoja
  • tutustua työelämään ja eri koulutusvaihtoehtoihin
VALMA (peruskoulutuksen valmentava koulutus) valmentaa sinua ammatillisen tutkinnon suorittamiseen. Opinnoissa voit esimerkiksi kehittää opiskelutaitoja ja tutustua eri alojen koulutuksiin sekä ammattitehtäviin. Opinnot kestävät noin lukuvuoden.
 
3. Korota arvosanoja aikuislukioissa
Jos et pääse kymppiluokalle, voit korottaa arvosanojasi myös aikuislukiossa. Paremmat arvosanat antavat paremman pohjan koulutukseen hakeutumiselle ensi vuonna.
 
4. Lähde kansanopistoon
Kansanopistoista löytyy vuoden pituisia opintolinjoja ja lyhytkursseja. Opiskelupaikkaa haetaan suoraan oppilaitoksesta.
Vuoden mittaiset kansanopistolinjat tarjoavat 6 lisäpistettä yhteishakuun.
 
5. Kouluttaudu oppisopimuksella
Ammatillisen perustutkinnon voit suorittaa myös oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus koostuu työssä oppimisesta ja oppilaitoksen järjestämistä teoriaopinnoista. 
Lisätietoja Opintopolusta.
 
6. Kokeile jatkuvaa hakua ammattikouluun syksyllä
Tammikuussa tai keväällä alkaviin koulutuksiin haet aina jatkuvassa haussa. Hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Löydät tarkemmat tiedot hakuajoista Opintopolusta tai oppilaitosten omilta verkkosivuilta. Tarjonta syksyllä on vähäisempää kuin keväällä. 
 
7. Etsi töitä
Peruskoulun jälkeisestä työkokemuksesta saa lisäpisteitä seuraavassa yhteishaussa. Vuoden työ tuo sinulle kaksi lisäpistettä. Maksimissaan työkokemuksesta voi saada kolme lisäpistettä.
Työkokemuspisteitä saa työn lisäksi osallistumisesta työpajatoimintaan tai työvoimakoulutukseen liittyvään työssäoppimisjaksoon. 
 
Vinkit poimittu Suotuisa suunta -blogista.
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.