Haetaan nuoria tekijöitä uudenlaiseen näyttelyyn

31.05.2016

Suomeen ollaan luomassa uutta, nuorten visuaalista ilmaisua esittelevää näyttelyä. Joka kolmas vuosi järjestettävä näyttely tuo esille laajalla skaalalla sen hetkisten 15–23 -vuotiaiden nuorten tapoja ilmaista itseään, kiinnostuksen kohteita ja näkemyksiä maailmasta. Näyttely tarjoaa nuorille mahdollisuuden saada esille tuotoksiaan valtakunnalliseen, näyttävään ja julkisuudessa näkyvään näyttelyyn.

Näyttely on avoin uusille ja kokeileville nuorten visuaalisen ilmaisun muodoille. Siihen etsitään teoksia mm. pelimaailman ja sosiaalisen median ilmiöiden, urbaanin taiteen, cosplayn sekä kuvataiteen ja käsityön nykymuotojen parista. Näyttelyyn pyritään sisällyttämään myös paljon toiminnallisuutta ja osa teoksista voi syntyä projektimuotoisessa työskentelyssä, jossa ammattilaiset toimivat mentoreina nuorille.

Näyttely tulee olemaan esillä gallerianäyttelynä ja kaupunkitilassa sekä virtuaalinäyttelynä. Osa sen sisällöistä on esillä ja tapahtuu kokonaan some-ympäristössä. Triennaalin ensimmäinen, pilottinäyttely Generation 2017 on esillä touko-elokuussa 2017 Helsingissä. Näyttelyä voidaan kierrättää myöhemmin myös muilla paikkakunnilla. Vuodesta 2020 lähtien näyttelyt ovat esillä uudessa Amos Rex -museossa.

Generation 2017 -näyttelyn teoshaku alkaa syksyllä 2016. Teosehdotukset ladataan sähköiselle alustalle. Pilottinäyttelyyn tulevat teokset valitsee kuraattori Laura Köönikkä. Jatkossa jokaiseen näyttelyyn valitaan oma kuraattori tai kuraattoriryhmä, jossa voi olla mukana myös nuoria.

Etsimme nyt väyliä tavoittaa mahdollisimman laajalla rintamalla nuoria, jotka tekevät erilaisia juttuja visuaalisen kulttuurin alalla.

Näyttelyn taustalla on kolme pääyhteistyökumppania, jotka haluavat nostaa nuoret esiin visuaalisen kulttuurin tekijöinä. Amos Andersonin taidemuseon kohdalla näyttely on osa museon laajentumiseen liittyvää strategista tavoitetta ottaa keskeiseksi kohderyhmäksi alle 25-vuotiaat myös näyttelytoiminnan sisällöissä. Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus haluaa vahvistaa nuorisoalan toimijoiden ja kulttuurilaitosten yhteistyötä, joka lisää nuorten osallisuutta ja ilmaisun mahdollisuuksia. Hyvinkäällä sijaitseva, valtakunnallisesti toimiva Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö on nuorisotyön, taidekasvatuksen ja taiteen kentällä verkostoitunut toimija, jonka valtakunnallinen tehtävä on kehittää nuorisotyötä visuaalisen kulttuurin alalla.

Sekä Generation 2017 -näyttelystä että koko näyttelykonseptista julkaistaan enemmän tietoa elokuussa 2016.

TERVETULOA
keskiviikkona 17.8.2016 klo 14–17 Amos Andersonin taidemuseoon tilaisuuteen, jossa kerromme näyttelyhankkeesta ja otamme vastaan eri alojen toimijoiden ideoita ja näkemyksiä!
Ilmoittautuminen 12.8.2016 mennessä: paivi.venalainen@artcentre.fi

 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.