100 vinkkiä elämään

Julkaisemme Nuortenelämä.fi-palvelussa Suomi 100 -juhlavuoden aikana 100 vinkkiä elämään. Vinkkejä kokoavat nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset, eri nuorten elämään liittyvistä aiheista ja asioista.

NETTI JA MEDIA

  1. Mediateksti on aina jonkun näkemys asiasta. Median avulla pyritään vaikuttamaan meihin. Etsi tietoa eri lähteistä ja tarkastele niitä kriittisesti. Tarkasta kuka tekstin on kirjoittanut ja milloin se on kirjoitettu.
  2. Netti on täynnä tietoa. Löydät sieltä tietoa vapaa-aikaan, opiskeluun tai vaikka yhteiskunnallisiin asioihin. Parhaimmillaan netistä löytämäsi tieto voi olla erittäin opettavaista. Toisen tekstin lainaamista lähdettä mainitsematta kutsutaan plagioinniksi. Muista, että jos lainaat tietoa netistä, merkitse lähteet.
  3. Sosiaalinen media luo verkostoja, yhteisöjä ja sosiaalisuutta. Sosiaalisessa mediassa luodaan alakulttuureja. Ihmiset liittyvät yhteisöiksi, joilla on jokin yhteinen kiinnostuksen kohde. Kiinnostuksen kohde voi olla mikä tahansa. Sosiaalisesta mediasta voit löytää samanhenkisiä ihmisiä ja ystäviä. Suhtaudu kuitenkin kriittisesti myös eri yhteisöihin ja pohdi aina, että mikä on ryhmän olemassa olon tarkoitus. Älä luota sokeasti kaikkiin ihmisiin. Kerro aina aikuiselle, jos aiot tavata nettitutun.
  4. Suojaa salasanat ja vaihda niitä riittävän usein. Huolehdi siitä, että myös älypuhelimessasi on riittävä virustorjunta ja tietoturvaohjelma. Mieti huolellisesti, mitä tietoja annat itsestäsi netissä. Avoimissa Wlan-verkoissa kuka tahansa voi seurata verkkoliikennettä, joten niiden välttäminen on järkevää. Älä tallenna pilvipalveluihin salasanojasi tai henkilökohtaisia tietojasi. Internetissä monet palvelut käyttävät evästeitä, joiden avulla seurataan nettisurffailua. Evästeet kannattaa poistaa selainasetuksista. Tarkista käyttämiesi sovellusten, esimerkiksi Instagramin, Facebookin ja Snapchatin yksityisyysasetukset.
  5. Tykkäätkö valokuvaamisesta tai kirjoittamisesta? Media on hyvä harrastus! Jos sinä sytyt kirjoittamisesta, voi blogin kirjoittaminen olla hyvä tapa saada omille teksteille seuraajia. Pelaaminen on harrastus siinä missä muutkin harrastukset. Pelata voi esimerkiksi pelitaloilla, jotka ovat nuorille suunnattuja yhteisöllisiä paikkoja. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu luetaan myös mediaharrastuksiksi. Videokuvaaminen on tänä päivänä helppoa ja hauskaa, sillä jo älypuhelimen kuvaus, -äänitys- ja videointilaite riittää. Selvitä myös, että onko sinun kotikunnassasi nuorten toimitus.
  6. Netti voi olla yksi kiusaamisen areena. Kiusaamista on esimerkiksi luvattomien kuvien ottaminen, perättömien juttujen levittäminen tai ryhmistä ulkopuolelle sulkeminen. Nettikiusaaminen on julkista ja pysyvää. Se aiheuttaa uhrille häpeää. Älä kiusaa ketään. Jos sinua kiusataan, tallenna viestit tai kuvat ja kerro asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.
  7. Pohdi aina julkaistessasi netissä, että ketkä kaikki julkaisusi näkevät. Kaikki netissä julkaisemasi tekstit, kuvat ja videot voivat näkyä koko maailmalle. On mahdollisuus, että esimerkiksi julkaisemasi kuvat leviävät sellaisille tahoille, joille et tarkoittanut kuvien leviävän. Mieti myös, että millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa.
  8. Netissä on mahdollista kysyä anonyymisti arkaluontoisia asioita turvallisilta aikuisilta. Suomessa on lukuisia luotettavia kysy/vastaa -palstoja ja chattejä, jotka ovat nuorille suunnattu.
  9. Seksuaalista ahdistelua on, jos sinulle kerrotaan seksistä, sinun ulkonäöstäsi tai seksuaalisuudestasi huomautellaan asiattomasti, sinulle lähetetään linkkejä pornosivuille, sinulta pyydetään alastonkuvia tai sinua pyydetään riisuuntumaan ja koskettelemaan itseäsi tai joku toinen riisuuntuu ja koskettelee itseään sinun nähtesi. Sinun ei tarvitse suostua tällaiseen. Kerro aikuiselle, jos epäilet tuleesi ahdistelluksi tai häirityksi netissä.
  10. Joskus on hyvä sulkea netti ja kaikki medialaitteet. Netti mahdollistaa virtuaalisen vuorovaikutuksen, mutta se ei korvaa kasvokkain tapaamista. On hyvä tehdä välillä muutakin, kuten tavata kavereiden kanssa, pelata lautapelejä tai käydä kävelyllä. Netin vaarana on, että se eristää aidoista vuorovaikutustilanteista. Pidä huolta, että sinulla on myös ystäviä, joiden kanssa voi tavata ja joiden puoleen voi kääntyä vaikeissa asioissa.

Linkkivinkit nettiin ja mediaan:
Netti ja media Nuortenelämä.fi:ssä | Laista ja mediasta MLL:n Nuortennetin sivuilla | Pidä ruutuaika aisoissa Liikuntavammojen Valtakunnallisen ehkäisyohjelma LIVEn sivuilla | Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje, jossa voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta laittomasta aineistosta | Nuorten netiketti Väestöliiton nuorten sivuilla | Väestöliiton testi Surffailetko turvallisesti verkossa? | Väestöliiton testi Digipähkinä

FESTARIT

  1. Kaveria ei jätetä. Festareilla on hauskinta porukalla, joten älä lähde yksin vaan kokoa kaverit mukaan hauskanpitoon. Pitäkää huoli toisistanne ja sopikaa jokin vakiotapaamispaikka, missä kokoonnutte, mikäli eksytte toisistanne. Et välttämättä saa kavereitasi kiinni puhelimella, sillä isoissa yleisötapahtumissa kännykkäverkot helposti tukkeutuvat. Jos kännykän laturi unohtuu kotiin, useimmilla festarialueilla on tarjolla latauspisteitä.
  2. Majoitu mukavasti. Jos festarit eivät ole kotipaikkakunnallasi, tarjolla on yleensä useita majoitusvaihtoehtoja maksua vastaan. Perinteinen telttailu leirintäalueella on yksi edullinen vaihtoehto. Telttaillessa varmista, että saat omaisuutesi johonkin lukkojen taakse silloin, kun et itse ole paikalla. Ja muista lämpimät vaatteet sekä makuupussi, yöt voivat olla kylmiä. Tarjolla on yleensä myös esimerkiksi koulu- ja hotellimajoitusta mukavuutta arvostaville. Joissakin tapahtumissa myös yksityishenkilöt vuokraavat kotejaan festarivieraiden käyttöön.
  3. Vaatetus on kaiken a ja o. Suomen kesäsää on arvaamaton, joten varaudu myös lämpimillä vaatteilla. Lapaset ja pipo saattavat olla kullanarvoiset varusteet kylmänä kesäyönä. Kumikengät ovat oivat festarijalkineet, sillä hiekkakentät muuttuvat usein sateen sattuessa mutavelliksi. Kertakäyttösadetakki menee pieneen tilaan ja suojaa hyvin sateelta. Sateenvarjot ovat yleensä kiellettyjä festarialueella.
  4. Pidä huoli tavaroistasi. Festareilla on pääasiassa leppoisaa väkeä ja rento tunnelma, mutta sekaan mahtuu myös taskuvarkaita. Pidä tärkein omaisuutesi esimerkiksi olkalaukussa, joka kulkee mukanasi koko ajan. Älä jätä tavaroitasi vartioimatta. Älä kuljeta mukanasi tarpeettomasti arvotavaraa tai isoja rahasummia siltä varalta, että rosvo pääsee yllättämään.
  5. Pelkkä hengenravinto ei riitä. Muista syödä, ja juoda riittävästi nestettä, erityisesti jos on hellepäivä. Useimmille festareille saat viedä mukanasi joko tyhjän vesipullon tai avaamattoman vesi- tai limsapullon. Myös omien ruokien vieminen on yleensä sallittua. Alueella on myyntipisteitä, joista voit ostaa ruokaa ja juotavaa. Festareilla on vesipisteitä, joissa voit käydä täyttämässä vesipullosi maksutta. Kuumana päivänä varaudu jonottamaan muiden janoisten kanssa.
  6. Suojaa kuulosi, sen voi menettää vain kerran. Desibelilukemat voivat nousta vaarallisen korkeiksi bändien soittaessa, joten on tärkeää käyttää kuulosuojaimia. Jos unohdat ottaa mukaan korvatulpat, useimmilla festareilla niitä on saatavilla joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.
  7. Pää kylmänä väenpaljoudessa. Festareilla on yhtä aikaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä samassa paikassa. Varaudu ruuhkiin ja jonottamiseen. Kun menet katsomaan bändejä, ei kannata rynnätä eturiviin. Siellä on suurimmat ihmismassat ja olo voi käydä todella tukalaksi. Taaempana on yleensä väljempää ja tilaa vaikka tanssimiselle. Musiikin kuulee paremmin ja bändinkin näkee hyvin.
  8. Tee ekotekoja. Festareiden viihtyvyys ja siisteys on paitsi järjestäjien, myös jokaisen kävijän vastuulla. Laita roskat ja ruuantähteet roskiin. Useimmilla festareilla on hyvin opastetut roskien lajittelupisteet.
  9. Lue tapahtuman omat ohjeet nettisivuilta. Jokaisella tapahtumalla on omat sääntönsä ja toimintaohjeensa, joten perehdy niihin etukäteen. Sivuilla on hyviä infopaketteja, joista löydät vastauksen todennäköisesti lähes kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Jos et löydä vastausta, ota yhteyttä tapahtuman järjestäjiin nettisivuilta löytyvien yhteystietojen tai keskustelupalstan kautta, tai vaikka tapahtuman Facebook-sivun kautta.
  10. Pidä hauskaa! Festareilla tapaat uusia ihmisiä ja kerrytät kokemuksia, joita on mukava muistella vuosikymmenten kuluttua kiikkustuolissa. Maalaisjärjellä ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Kysy, jos et tiedä ja pyydä apua ongelmatilanteissa festarin henkilökunnalta. Nauti hyvästä musiikista, seurasta ja kesästä!

KESÄTYÖ

  1. Tutki eri työmahdollisuuksia. Katso kaupungin nettisivuilta sekä TE-palveluiden sivuilta, millaisia kesätyöpaikkoja on avoimina. Kysele myös tutuilta tai ota yhteyttä suoraan johonkin kiinnostavaan paikkaan.
  2. Panosta hakemukseen. Työpaikkailmoituksessa on määritelty, millainen hakemuksen tulee olla. Usein hakeminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella. Netistä löytyy työhakemusmalleja tarvittaessa. Tarkista aina oikeakielisyys! Voit halutessasi liittää hakemukseen kuvan itsestäsi. Mieti, miten voisit erottua muiden hakijoiden joukosta. Hakemuksen voi tehdä myös videon muodossa.
  3. Työhaastattelussa kannattaa huomioida siisti olemus ja hyvät käytöstavat. Katso haastattelijaa silmiin, ja kättele jämäkästi haastattelun alussa ja lopussa.
  4. Tiedä oikeutesi työsopimusta tehtäessä. Esimerkiksi työajoissa on rajoitteita, mikäli olet alle 15-vuotias. Myös työtehtävät on tärkeä selvittää. Muista aina tehdä kirjallinen työsopimus!
  5. Ole ajoissa töissä. Kannattaa tarkistaa työmatkareitti ennen ensimmäistä työpäivää ja valita valmiiksi työhön sopivat vaatteet sekä kengät.
  6. Tutustu työpaikan sääntöihin ja tapoihin. Voit kysyä, onko sinun mahdollista nähdä sääntöjä tai ohjeita kirjallisena. Parhaiten työhön oppii kuitenkin, kun joku opastaa. Tarvittaessa kysy jo työhaastattelussa, voisiko joku toimia ohjaajanasi ensimmäisenä päivänä.
  7. Kysy, jos et osaa. Kaikkea ei voi oppia heti, joten kysy rohkeasti, jos et ymmärtänyt jotain tai et osaa tehdä jotain.
  8. Oman puhelimen näpertäminen työajalla ei ole hyvä tapa. Voit tarkistaa puhelimesi taukojen aikana. Kannattaa myös testata omaa sosiaalisuuttaan ja käyttää tauot juttelemalla muiden työntekijöiden kanssa ja tutustua heihin.
  9. Pyydä työtodistus. Sinulla on oikeus saada työtodistus, vaikka kyseessä olisi vain lyhyt työpätkä. Työtodistuksesta on hyötyä sinulle tulevaisuudessa.
  10. Tarkista palkanmaksu. Palkka maksetaan yleensä joko kuukauden puolessavälissä tai lopussa. Muista tarkistaa tiliotteesi, että saat oikean palkan ja oikeaan aikaan.

Linkkejä kesätyötä hakevalle:
Kesätyöstä Nuortenelämä.fi-palvelussa. | Kesätyöstä TE-palveluiden verkkosivuilla. | TE-palveluiden avoimet työpaikat.
Työstä ja palkkauksesta. | Kesätyöstä Demi.fi-sivuilla. | Kesätyöpaikkoja kuntien sivuilla.
Seurakuntien kesätyöpaikkoja. | Kesätöihin Pohjoismaissa. | Työnhakupalvelut Duunitori.fi ja Oikotie.fi.

SEURUSTELU

  1. Tuntekaa itsenne hyvin. Jokainen on vastuussa omasta onnestaan, myös seurustelusuhteessa. Kumppani ei yksinomaan tee autuaaksi eikä kumppani voi olla se, joka korjaa kaikki ongelmat. Kun tuntee itsensä, tietää mistä pitää ja mitä ei siedä. Näiden tietojen pohjalta rakennetaan täysin ainutlaatuinen suhde.
  2. Unohtakaa vertailu. Älkää vertailko suhdettanne muiden suhteisiin. Ihmisiä on erilaisia ja siksi jokaisen ihmisen muodostama seurustelusuhdekin on erilainen ja toimii eri tavalla.
  3. Hellikää toisianne. Olipa kyse sitten halailusta, suukottelusta tai kainalossa löhöilystä, sitä tulisi päivittäin tapahtua yhtäjaksoisesti vähintään kahden minuutin ajan. Muutamankin minuutin kestävä helliminen vapauttaa mielihyvähormoneja, jotka vahvistavat kiintymystä ja luottamusta toista kohtaan.
  4. Kirjoittakaa tunteenne ylös. Toista voi huomioida muutenkin kuin kosketuksen tai materian avulla. Mikäpä sen romanttisempaa kuin saada vanha kunnon rakkauskirje tai romanttinen viesti kumppanilta. Myös tunteiden tunnustaminen tai ajoittainen kehuminen on hyvä juttu. Ja mikä parasta − se on ilmaista!
  5. Sopikaa suhteenne rajoista. Seurustella voi ilman seksiäkin; joillakin se kuuluu seurustelusuhteeseen, mutta mikään pakko ei ole seurustellessakaan harrastaa seksiä. On suhteen osapuolten päätettävissä, kuinka pitkälle suhde etenee. Suhde ilman seksiä voi myös olla syvä ja merkityksellinen.
  6. Luottakaa toisiinne. Mustasukkaisuus ei kuulu seurustelusuhteeseen. Mustasukkaisuuden tunteista kannattaa puhua kumppanin kanssa heti, jotta tilanne ei pääse kärjistymään ja pilaamaan suhdetta. Luottamus kannattelee suhdetta.
  7. Riidelkää rakentavasti. Mykkäkoulu, syytteleminen ja mollaaminen eivät kuulu rakentaviin riitelytapoihin. Sen sijaan kumppaneilla on oikeus kertoa oma näkökantansa asialliseen sävyyn. Mielipiteiden pohjalta voidaan miettiä erilaisia kompromisseja.
  8. Muistakaa muutkin ihmissuhteenne. Viettäkää omaa aikaa ja aikaa ystävienne kanssa. Tämä on välillä toivottavaa, jopa suotavaa. Seurustelu on vain yksi elämän osa-alue ja kestävässä suhteessa osapuolten tulisi voida olla onnellisia niin erikseen kuin yhdessäkin.
  9. Järjestäkää treffi-ilta. Hoitakaa suhdettanne ajoittain treffi-illan merkeissä, jolloin jätätte tietokoneen tai puhelimen tuijottamisen ja keskitytte vain toisiinne. Käykää syömässä, elokuvissa tai tehkää jotakin muuta, joka voi luoda romanttiset puitteet illallenne.
  10. Arvostakaa toisianne. Toista ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Kohdelkaa siis toisianne sekä toisen tunteita kunnioittavasti. "Kiitos", "Anteeksi" ja "Rakastan sinua" ovat tärkeimmät sanat, jotka tulisi muistaa seurustellessa.

Linkkejä seurusteluun liittyen:
Nuortenelämä.fi: Ihmissuhteet ja seurustelu I Väestöliitto: Seurustelu I Nuortennetti: Ihmissuhteet INyyti ry: Seurustelu ja parisuhde IDemi.fi: Suhteen pelisäännöt  I Yle Areena, Sex&Sånt -ohjelma: Kuinka riidellään oikein I YouTube: Sutinaa − Seurustelun kultaiset säännöt

OMA TALOUS

  1. Kirjaa ylös tulosi ja menosi. Kuulostaa ehkä liian yksinkertaiselta ollakseen totta, mutta kulutuskäyttäytymisensä tunteminen on taloudenhallinnan kannalta tärkein taito. Se voi myös olla hankalaa, ainakin aluksi. Voit tehdä tulo- ja menoarviosi joko käsin vihkoon tai voit ottaa käyttöösi jonkin internetistä löytyvän valmiin pohjan.
  2. Pysy budjetissa. Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Myös kotona asuvilla nuorilla voi olla sovittu viikko- tai kuukausiraha, jolla nuoren on maksettava omat menonsa. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa?
  3. Tiedä, mistä voi säästää. Opettele vertailemaan hintoja sekä kilpailuttamaan sähkö-, puhelin-, netti-, ja vakuutusmaksusi. Näin toimimalla voi säästää huomattavan summan vuodessa.
  4. Itse säästetyn rahan käyttäminen johonkin isompaan hankintaan on palkitsevaa! Jo 10 euroa kuussa tekee 120 euroa vuodessa. Mitäpä jos opettelisit laittamaan syrjään joka kuukausi edes pienen summan?
  5. Mikäli säästäminen alkaa kiinnostaa enemmänkin, voit saada hyviä vinkkejä siihen omasta pankistasi. Jotkut nuoret aloittavat tavoitteellisen säästämisen omaa asuntoa varten, toiset kiinnostuvat rahastosäästämisestä. Puntaroi itsellesi sopivin tapa.
  6. Maksa laskusi ajallaan. Välttämättömimmät laskut kannattaa maksaa ensin. Sellaisia ovat asumisen menot: vuokra, sähkö ja vesi. Myös puhelinlasku tulee huolehtia maksuun ajoissa. Laskujen maksamatta jättäminen voi hankaloittaa elämääsi monella tavalla, pahimmillaan se johtaa maksuhäiriömerkintään ja ulosottoon. Tilapäisissä maksuvaikeuksissa kannattaa ennalta olla yhteydessä laskun lähettäjään ja sopia eräpäivän siirrosta tai maksun jakamisesta eriin.
  7. Tarkista, oletko oikeutettu saamaan tukia. Jos omat rahat eivät riitä kattamaan normaalielämän peruskuluja, kannattaa selvittää, onko oikeutettu saamaan tukea. Suomessa on mahdollista saada tukea esimerkiksi työttömyyden yllättäessä, opiskelijalle, lapsiperheelle tai vakavasti sairastuneelle.
  8. Varovaisuutta luotonottoon. Kun maksaa luotolla, maksaa yleensä ylimääräisiä kuluja verrattuna käteisellä maksamiseen. Erilaisten luottovaihtoehtojen ja niiden kustannusten vertailu kannattaa. Kannattaa realistisesti ja tarkkaan arvioida pystyykö maksamaan luottonsa pois. Älä maksa velkaa uudella velalla, vaan etsi toinen ratkaisu velan hoitoon.
  9. Pyydä apua ajoissa. Tuntuuko, että raha-asiat ovat päässet pahasti solmuun? Älä jää yksin asian kanssa, vaan puhu asiasta ystäville ja vanhemmillesi. Voit saada apua myös talous- ja velkaneuvonnasta. Talous- ja velkaneuvonta on lakisääteinen, asiakkaille maksuton palvelu.
  10. Varakkuus ei määritä ihmistä: siinä ei ole mitään hävettävää, jos rahat ovat silloin tällöin tiukilla. Monet ovat samassa tilanteessa. Osa opiskelijoista voi työskentelemällä parantaa rahatilannettaan, mutta näin eivät suinkaan kaikki tee. Pitää muistaa, että työnteko opintojen ohella vaatii organisointikykyä, ja silti työskentely voi viivästyttää valmistumista.

Linkkejä oman talouden hallintaan:
Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät Marttojen nettisivuilta. I Pennon nettisivuilla voit kirjata jokapäiväiset menosi ja tulosi. I Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta löydät selkokielisen rahankäytön oppaan I Kela neuvoo tukiasioissa, käy Kelan nettisivuilla hakemassa neuvoa omaan tilanteesi. I Työ- ja elinkeinotoimiston nettisivuilta voit etsiä avoimia työpaikkoja. Lue lisää työnhakemisesta Nuortenelämä.fi:n Työnhaku -osiosta. I Takuu-säätiön nettisivuilta voit hakea apua taloudenhallintaan jo ennen kuin on liian myöhäistä I Kuntien maksuttomista talous- ja velkaneuvojista saat lisätietoa Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta.

MAAILMALLE

  1. Kielikursseilta saa varmuutta vieraan kielen käyttöön! Kielikurssit sopivat sinulle, joka haluat olla ulkomailla kenties lyhyemmän ajan sekä sisällyttää oleskeluusi oikeita oppitunteja pienissä ryhmissä. Kielikurssien kesto vaihtelee: useimmin ne kuitenkin kestävät kahdesta kolmeen viikkoa. Kielikursseilla jää opinnoista huolimatta aikaa myös eri maista tulevien opiskelijoiden keskinäiselle tutustumiselle sekä vapaa-ajalle. Kielikurssit ovat maksullisia, ja osaan niistä voi osallistua jo 10-vuotiaana.
  2. Vaihto-oppilasvuosi lukiossa on erinomainen tapa kansainvälistyä. Pitkässä vaihdossa oppii kieltä ja kohdemaan kulttuuria syvällisesti. Tyypillisesti nuorella on oma isäntäperheensä ja hän käy koulua yhdessä paikallisten nuorten kanssa. Vaikka usein lähdetään koko vuodeksi, muitakin mahdollisuuksia on, kuten kesälukukauden mittainen vaihto. Monet koulut järjestävät myös parin viikon mittaisia vierailuja tai kansainvälisiä projekteja, joihin voi osallistua vaihtoehtona pitkälle oppilasvaihdolle. Kansainvälinen työskentely projektissa avartaa myös maailmankatsomusta, opettaa vuorovaikutustaitoja ja on paljon edullisempi tapa kansainvälistymiseen kuin vaihto-oppilasvuosi.
  3. Ammatillinen koulutus avaa ovia maailmaan esimerkiksi työssäoppimisen kautta, mutta myös opiskeluvaihto voi koulusta riippuen olla mahdollista. Jos olet vastikään valmistunut, niin Allianssin nuorisovaihdon koordinoima Erasmus-tuettu Ready for Life -ohjelma tarjoaa ammattiin valmistuneille tuettuja harjoittelumahdollisuuksia ulkomailla. Harjoittelupaikkoja on Espanjassa, Italiassa, Irlannissa, Kreikassa, Portugalissa ja Saksassa.
  4. Korkeakouluopiskelijalle tarjoutuu yhtä lailla useita vaihtoehtoja kansainvälistymiseen. Voit joko suorittaa koko tutkinnon ulkomailla, lähteä opiskelijavaihtoon, harjoitteluun tai osallistua korkeakoulusi kansainvälisiin projekteihin. Ulkomailla opiskelu on helpointa tehdä osallistumalla korkeakoulusi vaihto-ohjelmaan, joista tunnetuimpia ovat Erasmus+ ja Nordplus. Vaihdon aikana kimppa-asuminen eri maista tulevien nuorten kanssa on suosittua ja se syventää kulttuurista pääomaa sekä luo parhaimmillaan elinikäisiä ystävyyssuhteita.
  5. Jos puolestaan valitset tehdä korkeakouluharjoittelusi ulkomailla, kannattaa kääntyä esimerkiksi Opetushallituksen puoleen. Heidän EDUFI-harjoitteluun on haku kaksi kertaa vuodessa, ja harjoitteluun saa apurahan. Korkeakouluopiskelijat voivat hakea myös Erasmus+ -ohjelman apurahaa harjoitteluun ulkomailla. Harjoittelutukea haetaan aina omasta korkeakoulusta. Harjoittelupaikka etsitään useimmiten itse, mutta tukea ja neuvoa voit pyytää omasta oppilaitoksestasi.
  6. Entäpä voisiko kesätyötä tehdä ulkomailla? Totta kai voi, ja perusduunin äärellä oppii kätevästi vierasta kieltäkin. EURES on eurooppalainen työnvälitysverkosto. EURES-verkosto palvelee työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä. Jos työt ulkomailla kiinnostavat, voit siis olla yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon. Toinen tapa bongata työpaikka on sosiaalinen media, esimerkiksi ulkosuomalaisten ylläpitämissä FB-ryhmissä saa tietoa työskentelystä kyseisessä maassa.
  7. Vapaaehtoistyön tekemiseen ulkomailla on monenkirjavia vaihtoehtoja. Lyhytkestoisilla kansainvälisillä vapaaehtoisleireillä ryhmä vapaaehtoisia eri maista työskentelee yhdessä 2–3 viikkoa. Työtä tehdään paikallisen yleishyödyllisen tahon hyväksi. Työstä ei saa rahallista korvausta, mutta työpanostaan vastaan vapaaehtoiset saavat majoituksen ja ruoan. Lisäksi leireillä tutustuu ihmisiin eri puolilta maailmaa sekä saa hyödyllistä työkokemusta ja hyvää harjoitusta kielitaidolle.
  8. Kiinnostaako pitkäkestoisempi vapaaehtoisuus? Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu (Euroopean Voluntary Service EVS) on täysi-ikäisille suunnattu ohjelma, jossa tehdään vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa yleensä 6–12 kuukautta. Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun tarkoituksena on antaa nuorille elämänkokemuksia, jotka auttavat heitä itsenäistymään ja vahvistumaan. Ohjelmaan osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kartuttaa kokemuksia kansainvälisyydestä ja tutustua toisen eurooppalaisen maan kulttuuriin ja siellä asuviin ihmisiin.
  9. Mikäli tulet toimeen lasten kanssa, yksi mahdollisuus ulkomaankokemukselle on lähteminen au pairiksi. Au pair asuu isäntäperheessä, hoitaa perheen lapsia sekä osallistuu kotitöihin. Au pair saa tyypillisesti myös pientä palkkaa. Lastenhoitajana työskentelyn käytännöt ovat vaihtelevia: paikka voi löytyä tuttavien kautta, yksityishenkilön ilmoituksen kautta tai lähettävän järjestön ohjelman kautta.
  10. Matkustaa voi muutenkin, sehän on selvä! Tuhansista seuramatkoista voi valita mieleisensä, kukkaronsa kestävyyden mukaan. Valmismatkoihin kuuluva majoitus ja matkaoppaan tuki lisäävät matkustamiseen tiettyä helppoutta. Jos haluat itse olla omien retkiesi matkaopas, niin internetistä löytää kosolti vinkkejä itsenäiseen matkusteluun. Tarjoushintaisia lentoja kannattaa ainakin pitää silmällä, ja muutenkin matkustaminen sesonkien ulkopuolella tulee edullisemmaksi. Myös lähimatkailussa on oma vetovoimansa. Naapurimaissammekin on paljon koettavaa, edullisesti ja helposti. Maailma on avoin ja seikkailut odottavat!

Linkkivinkkimme maailmalle:
Nuortenelämä.fi- palvelun nettisivuilta tietoa maailmalle I Kielikursseista kootusti tietoa Nuortenelämä.fi:ssä I Vaihto-opiskelun mahdollisuuksista löytyy tietoa Maailmalle.net-palvelusta I Maailmalle.net-palvelusta saat myös tietoa liittyen ulkomailla opiskeluunja työharjoitteluun I Allianssin nuorisovaihdon nettisivuilta kattavasti tietoa mm. vapaaehtoistyöstä I Koottua tietoa au pair -asioista Nuortenelämä.fi:ssä I Opetushallituksen harjoittelupaikoista tietoa loytyy täältä I Vinkkejä budjettimatkailuun OP Median nettisivuilta.

 YSTÄVYYS

  1. Anna, niin saat. Tämä ikiaikainen viisaus pätee myös ystävyyteen.
  2. Pidä yhteyttä yllä, kysy kuulumisia, huomioi. Hyvä ystävä osaa tunnistaa toisen tarpeet, kuuntelee ja tsemppaa. Halua ystävälle hyvää hänen itsensä vuoksi.
  3. Ystävyyttä ei voi ostaa rahalla. Ystävyys syntyy omaehtoisesti: joskus yhteinen sävel jonkun kanssa syttyy heti, ja toisen kanssa suhde kypsyy hitaammin. Juuri ystävyyden omaehtoisuus tekee siitä erityisen. Ystävyyteen ei ole yhtä kaavaa, vaan useita erilaisia polkuja. Ystävyyssuhteillasi on kaikilla oma tarinansa.
  4. Ystävyyssuhde poikkeaa muista ihmissuhteista, mutta siinäkin luottamusta pitää kaikkien osapuolten rakentaa ja vaalia. Teoilla on enemmän merkitystä kuin sanoilla.
  5. Ystävyyttä on ollut niin kauan kuin ihmisiäkin. Kyseessä on ihmisen perustarve, jota ilman elämä on hankalampaa. Tärkeä oivallus kuitenkin, että ystävien määrä ei korvaa laatua. Joskus yksi ainoa luottoystävä on vaan parempi kuin kymmenet pinnalliset hyvänpäiväntutut.
  6. Ystävyyssuhteissa, niin kuin muissakin suhteissa, itsetuntemus on tärkeää. Ystävälle pitää joskus voida sanoa ”EI”, ilman että ystävyys sen vuoksi katkeaa. Kaikkeen ei tarvitse ryhtyä ystävyydenkään nimissä. Joskus ystävät kasvavat erilleen, se kuuluu elämään ja se pitää hyväksyä, vaikka luopuminen voi olla raskasta.
  7. Ystävyys on terveellistä. Se pidentää ikää kuten muutkin sosiaalisesti merkitykselliset suhteemme. Älä omasta tahdostasi jää siitä paitsi. Pidäthän huolen ystävyyssuhteista silloinkin, kun olet kiireinen tai kun aloitat seurustelun?
  8. Ystävyys on taito, jossa on tilaa opettelulle. Riitoja tulee joskus ystävienkin kesken. Tärkeintä on halu sovittaa, kyky pyytää ja antaa anteeksi sekä halu oppia virheistä, jotta samoja virheitä ei tulisi toistettua.
  9. Hädässä ystävä tunnetaan, näin kertoo vanha sananlaskukin. Muista aina kuitenkin, että ystävä ei ole sama kuin terapeutti tai aina palveleva avun automaatti. Ystävät auttavat kyllä toinen toistaan pahimman yli, mutta vastavuoroisuus tässäkin kunniaan. Muistathan ystävää myös, kun sinulla menee hyvin?
  10. Eikö ystävää ole? Mistä sellaisen sitten löytää? Kaikki verkot veteen: ystävän voi löytää koulusta, työpaikalta, uuden harrastuksen parista, netin keskustelupalstoilta, sosiaalisen median avulla tai joa ystäväpalvelun kautta. Yleensäkin kannattaa hakeutua ihmisten pariin, sillä ihmisten joukossa ne ystävyyssuhteetkin saavat alkunsa.

Linkkivinkkejä:
Demi-lehti kertoo, miten ystäviä voi saada netissä I Tietoa ystävyydestä Väestöliiton sivuilla I Nuori nuorelle -ystävätoiminnasta tietoa Punaisen ristin sivuilta I Minkälainen ystävä olet? Testi Ylen nettisivuilla I Ystävyyden terveysvaikutuksista artikkeli Tiede-lehdessä I Ystävyydestä Nyyti ry:n sivuilla I Ihmissuhteista laajasti myös MLL:n Nuortennetin sivuilla.

OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN

  1. Verkossa voi vaikuttaa! Nuortenideat.fi on valtakunnallinen nuorten vaikuttamispalvelu, jonka avulla nuoret voivat helposti tehdä ehdotuksia, osallistua ja vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Palvelu on osa oikeusministeriön verkossa toimivia palveluita.
  2. Ota selvää, milloin kotikunnassasi valitaan nuorisovaltuusto ja asetu ehdolle! Nuorisovaltuustot ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten nuorten etuja. Kuntalain mukaan jokaisen Suomen kunnan on asetettava nuorisovaltuusto tai jokin muu vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, kuten nuorisoparlamentti, nuorisoedustajisto, nuorisoneuvosto tai nuorisofoorumi tukemaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
  3. Koulussa voi oppia tärkeitä kansalaistaitoja! Oppilaskuntatoiminta kannustaa osallistuvaan ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Oppilaskunnan muodostavat koulun oppilaat ja oppilaskuntaa edustaa oppilaskunnan hallitus. Hallituksen jäsenet taas on valittu yleensä jokaiselta luokalta. Oppilaskunnan hallitus on oppilaiden keino järjestäytyä, tulla kuulluksi sekä osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon. Tutustu oman koulusi oppilaskunnan toimintaan ja asetu ehdolle oppilaskunnan hallitukseen.
  4. Suomi on järjestöjen ja yhdistysten suhteen erittäin aktiivinen maa. Noin 75 % suomalaisista on elämänsä aikana jonkin yhdistyksen jäsen, noin kolmannes kuuluu jatkuvasti vähintään yhteen yhdistykseen ja 8 % useampaan kuin viiteen yhdistykseen. Osallistumalla järjestötoimintaan, sinäkin voit olla mukana ajamassa itsellesi tärkeitä asioita, olitpa sitten kiinnostunut eläinten oikeuksista, lasten ja nuorten harrastustoiminnasta, luonnonsuojelusta tai kulttuurista.
  5. Kansalaisvaikuttamisen keinoista tunnetuin on varmastikin mahdollisuus äänestää. Tällä hetkellä yleinen äänestysikäraja Suomessa on 18 vuotta (seurakuntavaaleissa 16 vuotta), mutta tätä nuoremmatkin voivat äänestämällä ilmaista mielipiteensä esimerkiksi nuorisovaaleissa. Lisäksi kansalaisaloitteet sekä lausunnot ovat muodollisia kansalaisvaikuttamisen keinoja. Niitä voi tehdä yksin tai ryhmissä.
  6. Kiinnostaako politiikka? Poliitikot ovat ammattivaikuttajia, ja poliittisissa piireissä pääsee seuraamaan paikallisen tason vaikuttamistyötä, tekemään asioita puoleen tärkeiksi katsomien asioiden eteen ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Jo 15-vuotiaana voi liittyä puolueeseen ja osallistua puolueen nuorisotoimintaan.
  7. Pysyykö kynä kädessä, osaatko kirjoittaa napakasti? Vaikuttaa voi perinteisen printtimedian kautta lähettämällä mielipidekirjoituksia paikallisiin tai valtakunnallisiin sanomalehtiin. Hyvin muotoiltuja, perusteltuja ja raikkaita nuorten kirjoituksia voi hyvinkin saada julkaistua lehdessä.
  8. Onko kuitenkin viestintä sosiaalisessa enemmän mieleesi? Vaikuttamistyötä voi tehdä kirjoittamalla blogia, videoblogin välityksellä tai osallistumalla keskusteluihin sosiaalisessa mediassa. Kannattaa muistaa käytöstavat ja opetella perustelemaan näkökantansa asiallisesti. Kriittinen saa olla ja voi olla, mutta sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu. Tutustu, mitä laki kertoo sananvapaudesta.
  9. Suomessa kaikilla on oikeus osoittaa mieltään: jokaisella on oikeus järjestää tai osallistua mielenosoitukseen. Jos mielenosoitus on julkisella paikalla, tulee siitä tehdä ilmoitus paikallisille viranomaisille vähintään kuusi tuntia ennen tapahtumaa. Mielenosoittamisesta tiedottaminen kannattaa, jos haluaa saada näkyvyyttä asialleen.
  10. Ostaminen tai ostamatta jättäminen on vaikuttamista. Kuluttajana voi valita, mihin omat rahansa käyttää. Suosiako luomua vai kotimaista tuotantoa? Boikotoidako isoja monikansallisia yrityksiä? Kierrättääkö vai ostaako käytettyjä vaatteita? Myös valinta, käyttääkö julkisia kulkuneuvoja tai pyörää yksityisautoilun sijasta, on arjessa vaikuttamista.

Hyödyllisiä linkkejä:
Tietoa nuorisovaltuustoista Nuva:n sivuilla sekä Vaikute.net -verkkosivuilla ITutustu oppilaskuntien toimintaan Opetushallituksen Edu.fi-verkkopalvelussa. I Kielikompassi auttaa mielipidekirjoituksen tekemisessä.Sananvapaudesta Journalistiliiton sivuilla sekä Suomen peruslaissa §12. I Kokoontumislaissa tietoa yleisen kokouksen eli mielenosoituksen järjestämisestä. I Ilmoituksen mielenosoituksesta voi tehdä Poliisi.fi- verkkosivuilla. I Tee ehdotuksia tai kannata muiden nuorten ideoita Nuortenideat.fi-palvelussa.

PUKEUTUMINEN

  1. Löydä oma tyylisi. Mietitkö aamulla pitkään, mitä pukisit päällesi vai heitätkö niskaan ensimmäisenä käteen osuvat vaatteet? Jokaisen oma tyyli on oma asia. Toisten mielipiteitä ei tarvitse ottaa turhan vakavasti, eikä toisia kannata arvostella pukeutumisen perusteella. Tyyliään voi vaihdella, eikä yhteen ja samaan tyyliin tarvitse jäädä jumiin. Persoonallisin tyyli syntyy useimmiten yhdistelemällä eri juttuja. Tärkeitä on, että itse pitää vaatteistaan ja niissä viihtyy.
  2. Pukeutumista voit myös harrastaa. Omien vaatteiden, laukkujen ja korujen suunnittelu ja valmistaminen ovat varma tapa hankkia persoonallista päälle pantavaa. Omia taitojaan voi kehittää esimerkiksi opistojen kursseilla. Yksi pukeutumiseen liittyvä harrastus on cosplay (costume play), jossa harrastajat pukeutuvat useimmiten anime tai manga hahmoiksi, mutta hahmojen esikuvat voivat löytyä myös esimerkiksi peleistä tai elokuvista. Asuja voi tehdä itse tai ostaa valmiina ja niihin liittyy vaatteiden lisäksi usein myös asua täydentävät peruukit ja meikit. Cosplayn harrastajat järjestävät erilaisia tapahtumia, messuja ja kilpailuja.
  3. Tunne muoti-ilmiöt. Muodin seuraaminen voi olla harrastus tai intohimo, vaikka ei itse aina viimeisimmän trendin mukaan pukeutuisikaan. Tieto ja inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi muotilehdistä tai netin muotiblogeista ja -vlogeista. Televisiossa pyörii paljon muotiin liittyviä sarjoja ja muotinäytöksiä voi mennä katsomaan paikan päälle tai nettiin.
  4. Huomioi pukeutumisesi ympäristövaikutukset. Useat vaateliikkeet ovat ottaneet valikoimiinsa ekologisempia vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja löytyy uudesta luomupuuvillasta aina kierrätysmateriaaleihin. Kannattaa myös huomata, että mitä kauempaa vaate on tuotu, sitä enemmän sen kuljettamisesta on aiheutunut päästöjä ilmakehään. Jos haluat tehdä vaateostoksilla ekologisesti kestävämpiä valintoja, kannattaa asiaan perehtyä huolella. Koulutetut myyjät osaavat myös kertoa tuotteen valmistusmateriaaleista ja -menetelmistä.
  5. Kolua kirppareita, korjaa ja kierrätä. Kirpputoreilta voi tehdä kaikenlaisia löytöjä, usein edulliseen hintaan. Jos oman kylän tai kaupungin kirpparitarjonta ei riitä, niin netistä löytyy lisää vaihtoehtoja. Osa kirpputoreista on erikoistunut esimerkiksi merkkivaatteisiin tai myytävien tuotteiden kotimaisuuteen. Itselle tarpeettomat, hyväkuntoiset vaatteet voi myydä kirpparilla, vaihtaa kaverin kanssa tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Rikkinäiset vaatteet kannattaa korjata ja korjauskelvottomat toimittaa kierrätykseen. Kaatopaikalle vaatteita ei saa viedä, joten roskiin niitä ei voi laittaa. Useat vaateliikkeet ottavat kierrätysvaatteita vastaan.
  6. Valitse sydämellä. Vaatteiden, kenkien ja asusteiden alkuperän eettisyyden varmistaminen ei välttämättä ole helppoa. Valmistusmaa voi antaa vinkkiä vaateteollisuuden työntekijöiden mahdollisista työoloista. Esimerkiksi pohjoismaissa valmistetuista vaatteista ja kengistä voi olla melko varma, että työntekijöiden työoloista ja -ehdoista on huolehdittu. Vaatteiden valmistuksella on vaikutuksensa ihmisten lisäksi myös eläinten hyvinvointiin. Kuluttajan voi olla mahdoton selvittää esimerkiksi nahan, villan tai untuvan alkuperää ja tuotantotapaa.
  7. Valitse viisaasti. Muoti tulee ja menee ja usein kiertää, joten kannattaakin miettiä, lähteäkö mukaan jokaiseen muotivillitykseen. Valintoja tehdessään on hyvä myös pysähtyä miettimään, tarvitsenko todella tämän vai pärjäisinkö vielä vanhalla. Halu ja todellinen tarve eivät aina kohtaa. Viisain valinta on eettisesti ja ekologisesti tuotettu vaate, joka kestää käyttöä ja kulutusta. Hinta ei aina kerro vaatteen ominaisuuksista ja siksi kallis merkkivaate ei ole useinkaan se paras valinta.
  8. Mitä päälle serkun häihin? Juhlapukeutumisessa on kautta aikojen ollut omat sääntönsä. Voidaan puhua pukukoodista tai etiketistä. Nykyään ollaan rennompia, mutta hyviä tapoja on syytä noudattaa. Esimerkiksi toisten häihin ei ole sopivaa pukeutua kokovalkoiseen, eikä iltajuhlaan mennä farkuissa. Jos osallistut toiselle merkittävään juhlaan, varmin tapa varmistaa pukukoodi on kysyä siitä järjestäjältä. Esimerkiksi kaverin synttärit tai kotibileet ovat rentoja juhlia, eikä niihin yleensä ole mitään pukukoodia.
  9. Töihin työvaatteissa. Työvaatteet voivat olla samat vaatteet, mitä pidät vapaa-ajalla. Työpaikalla voi toisaalta olla hyvinkin tarkat säännöt pukeutumiseen tai erilliset työvaatteet, ikään kuin uniformu. Joistakin turvallisuuteen liittyvistä vaatteista ja varusteista on säädetty työturvalaissa, eikä niistä voi kieltäytyä. Työntekijä edustaa töissä ollessaan ensisijaisesti työnantajaansa, ja voi olla, että omasta tyylistään joutuu tinkimään. Jos et ole varma, miten työpaikalle pitää pukeutua, kannattaa kysyä työnantajalta tai esimieheltä.
  10. Pukeudu sään mukaan. Suomessa sää ja sen vaihtelut vaikuttaa pukeutumiseen enemmän, kuin lämpimämmässä ilmastossa. Kesällä voi välttää liikaa hikoilua pukeutumalla kevyisiin, väljiin vaatteisiin. Yöt ovat kuitenkin usein viileitä, joten lämmin paita tai takki kannattaa ottaa illalla mukaan. Talvella kerrospukeutuminen on paras vaihtoehto. Kerroksia voi lisätä ja poistaa sään vaihtelun mukaan ja sisätiloihin mennessä. Lämmintä pukeutumista ei kannata laiminlyödä tyylin tai muodin takia, sillä esimerkiksi korvien tai varpaiden paleltuminen voi olla kivuliasta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa pysyviäkin vammoja.

Linkkejä pukeutumiseen:
Linkkejä suomalaisille cosplay-sivustoille. I Suomalaisia muoti- ja life style -blogeja kootusti yhdellä sivustolla. I Blogikirjoitus vaateteollisuuden eettisyydestä ja ekologisuudesta. I Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntijan sivusto. Artikkeleista, haastatteluja ja Vihreät vaatteet – opas vastuullisen tyylin maailmaan. I Eläinten oikeuksia edistävän kansalais- ja asiantuntijajärjestö Animalian artikkeli eläinperäisten materiaalien tuotannosta. I Vinkkejä kerrospukeutumiseen. - Metsähallitus I Mikä on paleltuma? - Terveyskirjasto

HAAVEET JA UNELMAT

  1. Uskalla unelmoida! Unelmat ovat asioita, joista haaveilemme. Haaveilulle voi varata ihan oman ajan tai haaveilla vaikka nukkumaan mennessä. Haaveilu voi olla myös hauskaa ajanvietettä esimerkiksi junamatkalla. Ajanvietteen lisäksi haaveilu voi olla tulevaisuuden suunnittelua. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa haaveilla. Haaveilulle ei tarvitse asettaa mitään rajoja, vaan haaveilla voi ihan mistä vaan. Asetu mukavaan asentoon, sulje silmät ja anna ajatuksen lentää!
  2. Toiveajattelua? Oletko kuullut sanottavan, että kannattaa varoa, mitä toivoo? Tai onko joku vähätellyt unelmiasi sanomalla niitä toiveajatteluksi? Haaveilua ja unelmointia ei kannata lopettaa, vaikka törmäisikin tällaisiin asenteisiin. Unelmalle astronautin urasta saatetaan tuhahdella, mutta kannattaa muistaa, että on olemassa ihmisiä, joille se on oikea ammatti. Jos he toteuttivat unelmansa, mikset sinäkin? Haaveilu vaatii rohkeutta varsinkin silloin, kun joutuu pettymään ja toteamaan, ettei jotakin unelmaansa välttämättä koskaan saavuta. Vaikka joistakin unelmistaan joutuisi luopumaan, voi asiaa ajatella niin, että vanhat unelmat vain tekevät tilaa uusille!
  3. Haaveilu ei ole haihattelua. Monen elämässään menestyneen kuulee kertovan, miten kaikki lähti liikkeelle unelmasta. Suuret ideat eivät useinkaan synny vain keskittymällä ja kovalla työllä, vaikka niitäkin tarvitaan. Aivoille kannattaa antaa aikaa ja tilaa synnyttää uutta ja ratkoa pulmia pakottamatta. Pidä tauko, kokeile jotain uutta tai tee mitä tahansa, mikä saa ajatukset irtoamaan uristaan. Haaveilu synnyttää uusia ideoita ja vie eteenpäin.
  4. Unelmia on erilaisia. Unelmat voivat olla isoja tai pieniä. Joku voi haaveilla omasta lemmikistä, kodista tai opiskelupaikasta. Toisen unelmissa taas voi siintää kahvikupillinen kesken kiireisen päivän. Unelmat voivat myös olla täysin utopistisia tai vallan arkipäiväisiä. Haaveissaan voi ratsastaa yksisarvisella tai löytää kadonneen kaupungin. Toisaalta haaveilla voi vaikka täydellisestä kenkäparista. Unelmat voivat olla myös vaikeammin määriteltäviä. Unelmoida voi esimerkiksi onnellisuudesta, rakkaudesta tai itsensä löytämisestä. Jokaisen unelmat ovat yhtä tärkeitä ja yhtä arvokkaita.
  5. Mistä minä haaveilen? Unelmat muuttuvat ajan ja iän myötä. Se, mistä haaveilit pienenä lapsena voi nyt tuntua ihan hassulta. Unelmiaan voi olla välillä vaikea hahmottaa. Se ei haittaa mitään, eikä aina tarvitse olla mitään haaveiltavaakaan. Unelmat voivat olla yksityisiä, omia salaisuuksia tai niistä voi kertoa koko maailmalle. Unelmistaan voi jutella ystävien kanssa. Voihan olla, että huomaakin haaveilevansa samoista asioista. Yhteisiä unelmia voi lähteä toteuttamaan yhdessä.
  6. Piirrä, kirjoita tai kuvaa unelmasi. Omia unelmiaan voi tarkastella eri tavoin. Unelmia voi kirjoittaa vaikkapa unelmavihkoon, niitä voi piirtää, leikata lehdistä valmiina kuvina tai kuvata itse. Oikeaa tai väärää tapaa ei ole ja jokaiselle löytyy mieluisa tapa. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Kun näkee unelmansa muutenkin kuin mielessään, ne voivat näyttäytyä aivan uudessa valossa.
  7. Tee aarrekartta unelmistasi. Aarrekartta on yksi tapa käsitellä unelmiaan. Aarrekartan tekemiseen ei tarvitse mitään kalliita materiaaleja: kartonki, erilaiset lehdet, joissa on kuvia, kynät, sakset ja paperiliima riittävät. Lehdistä leikataan kuvia, jotka liimataan kartongille. Kuvissa tulee olla sellaisia asioita, jotka todella haluaa elämäänsä. On tärkeää pitää valmis aarrekartta sellaisessa paikassa, josta sen näkee päivittäin.
  8. Muuta unelmat tavoitteiksi. Joskus unelmista voi tulla tavoitteita. Jos huomaa haaveilevansa jostakin toistuvasti, voi olla, että unelmaansa kannattaa lähteä tavoittelemaan. Tavoitettaan kohti ei kuitenkaan kannata rynnätä suin päin, sillä huolellisella suunnittelulla pääsee varmemmin maaliin. Jos oman haaveen muuttaminen tavoitteeksi tuntuu vaikealta, kannattaa pyytää apua. Haaveiletko jostakin, minkä joku toinen on saavuttanut? Kysy rohkeasti neuvoa ja vinkkejä, miten hän on päässyt tavoitteeseensa. Lisäksi tavoitteet kannattaa jakaa osiin, pilkkoa pienemmiksi välitavoitteiksi.
  9. Tee tavoitteista totta. Esimerkiksi ennen maailmanympärysmatkaa joutuu varmasti säästämään rahaa ja tekemään tarkkoja suunnitelmia. Unelmiensa työtä kohti taas on hyvä lähteä ottamalla selvää, mikä koulutus vaaditaan, missä ja miten alaa opiskellaan ja miten opiskelupaikkaan haetaan. Itselleen voi laatia aikataulun ja edistymistään kannattaa myös seurata. Vaikka matkaan tulisikin mutkia, ei heti kannata luovuttaa. Tavoitteidensa saavuttamisesta voi ja saa tuntea ylpeyttä. Mitä enemmän tavoitteensa eteen on joutunut ponnistelemaan, sitä arvokkaammalta sen saavuttaminen tuntuu.
  10. Luovu vanhasta, niin saat uutta. Usein unelmiaan toteuttaessa joutuu luopumaan jostakin vanhasta, jotta voi saada uutta tilalle. Opiskelupaikan saaminen voi tarkoittaa muuttoa uudelle paikkakunnalle ja samalla luopumista tutuista ympyröistä. Uusien vaatteiden hankkimisen voi joutua rahoittamaan myymällä vanhoja vaatteitaan tai tavaroitaan. Kannattaakin miettiä, onko unelma uhrausten arvoinen. Jos on, niin antaa mennä vaan!

Lisää unelmista ja haaveilusta:
Stanfordin yliopiston psykologi Emma Seppälän englanninkielinen artikkeli haaveilusta The Washington Post –lehdessä. I Henkilökohtaiset unelmat parisuhteessa. - Väestöliitto I Ohjeita aarrekartan tekoon. - Yle I Haaveista todeksi – kapteenien vinkit lentäjäksi aikoville. - Finnair I Blogikirjoituksia unelmista ja niiden tavoittelusta. I Unelmointi kannattaa - Nuori.fi I Jaksa paremmin arjessasi - Nyyti ry I UNELMAgallup - Curly ry